Hlavní obsah

Z očistné pouti se zrodil únikový plán: Odsouzený makléř Kerviel se do vlasti nevrátí

Řím

Odsouzený francouzský burzovní makléř Jérôme Kerviel (37) se nevrátí z Itálie do Francie, pokud nebude prezident Francoise Hollande garantovat imunitu svědkům, kteří by pro něj svědčili. Soud v březnu zprostil Kerviela v nepřítomnosti povinnosti uhradit bance Société Générale školu 4,9 miliardy eur, ale potvrdil pro něj trest vězení ve výši tří let.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Bývalý bankéř Société Générale Jerome Kerviel

Článek

Kerviel, který obchodoval bez skrupulí, se po únorovém setkání s papežem vydal pěšky na cestu po Itálii a do Paříže. Hovořil o očistné pouti, ukázalo se však, že se chtěl spíše dostat z dosahu francouzských úřadů. V sobotu se měl vrátit do Francie, ale skončil u hranic, kde hovořil s novináři a řekl, že jestliže si pro něj chtějí přijít a najít ho, tak ať to udělají.

Soud ještě musí rozhodnout, kolik má bance zaplatit na odškodném. Celá částka to nebude, tu nepožaduje ani banka.

Kerviel dodal, že svědci v jeho případu se bojí u soudu mluvit. Chtěl, aby jim prezident garantoval imunitu. Kerviel nepopíral, že se dopouštěl machinací, kdy padělal dokumenty a zanášel do nich neexistující transakce. Tvrdil však, že to dělal s tichým souhlasem či dokonce s povzbuzením nadřízených, což banka popírá. [celá zpráva]

Kerviel byl v říjnu 2010 odsouzen k trestu pěti let, z toho tří nepodmíněně, za svou roli v jednom z největších obchodních podvodů v historii a k plné náhradě ztráty vyčíslené na 4,9 miliardy eur (asi 126,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám