Hlavní obsah

Z kyperských bank má odtéct 180 miliard, EU to chce zarazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kyperské banky, které jsou od pondělí zavřené kvůli obavám z masivního výběru vkladů, dostaly od svých klientů příkazy k převodu peněz v hodnotě 7 miliard eur (zhruba 180 miliard Kč). Evropská unie proto přesvědčuje kyperskou vládu, aby přesun velkých částek zmrazila i po otevření finančních ústavů. V opačném případě jim hrozí bankrot.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Obyvatelé Kypru už několik dní za sebou mohou vybírat peníze jen z bankomatů a navíc po malých částkách.

Článek

Kyperská vláda se kvůli bankovní krizi snaží vyjednat záchranný plán, který by bankrotu země zabránil. [celá zpráva]

"Kyperské úřady mají do úterý na práci tři věci: předložit důvěryhodný a životaschopný plán B, který nahradí záchranný plán zamítnutý parlamentem, dlouhodobě zablokovat kapitál uložený v bankách, a pak také připravit fúzi dvou největších bank, které jsou v potížích," řekl agentuře AFP zdroj z Evropské unie, který si nepřál být jmenován.

Podle stejného činitele je jinak Kypr vystaven vážnému riziku, že bude muset opustit eurozónu. Podle zdroje AFP se předpokládá, že klienti chtějí do zahraničí převést mnohem víc peněz, než jen za sedm miliard eur.

Rozhodnutí zablokovat kapitál je čistě na kyperské vládě. Smlouvy Evropské unie tuto eventualitu připouštějí.

Pokud by kyperské banky zbankrotovaly, musely by vyplatit klientům garantované vklady na základě pravidel EU do výše 100 000 eur (2,5 miliónu Kč). Kyperský bankovní systém by se z toho dlouho nevzpamatoval, protože už nyní ztratil důvěru investorů a málokdo bude na ostrově ukládat velký kapitál, usoudil rovněž zdroj AFP.

Polovinu vkladů mají cizinci

Cizinci drží asi polovinu ze zhruba 68 miliard eur uložených v kyperských bankách. Mezi hlavní zahraniční vlastníky kyperských kont patří Britové, Řekové a zejména Rusové.

Česká národní banka dnes informovala, že pohledávky českých bank vůči úvěrovým institucím na Kypru jsou dlouhodobě zanedbatelné a podle aktuálních dat ke konci roku 2012 byly nulové. Případné zdanění vkladů na účtech v kyperských bankách, o němž se i po zamítnutí kyperským parlamentem stále spekuluje, se tedy českých bank nedotkne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám