Hlavní obsah

Z koronaviru se stává nákaza typu chřipky, tvrdí německý profesor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Panika a strach nejsou na místě, tvrdí o případné čtvrté vlně koronaviru Gernot Marx, prezident německé Asociace intenzivní a urgentní medicíny. Vzhledem k očkování bude čtvrtá vlna naprosto odlišná od všech předchozích. Koronavirus se z pohledu intenzivní péče stává podle Marxe běžnou chřipkou.

Foto: Profimedia.cz

Profesor Gernot Marx

Článek

Němečtí lékaři na jednotkách intenzivní péče se případné čtvrté vlny pandemie koronaviru neděsí.

„Máme respekt, ale nebojíme se a rozhodně nás nezachvátila panika,“ prohlásil Marx v rozhovoru pro deník Handelsblatt. Vzhledem k očkování bude čtvrtá vlna naprosto odlišná od předchozích.

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Evropa

Na jednotkách intenzivní péče odborníci čekají podstatně méně pacientů než v době, kdy nákaza zuřila nejsilněji. Nyní se tam nachází kolem 500 pacientů z předchozí vlny pandemie.

„Pacienti s covidem-19 budou končit na jednotkách intenzivní péče, ale nebudou to tak nadprůměrné počty jako v době nejsilnějšího úderu nákazy,“ řekl Marx.

„Situace bude stejná jako v případě chřipky. I během chřipkové epidemie končí někteří nakažení na JIP. Koronavirus se z pohledu intenzivní péče stává běžnou chřipkou,“ dodal Marx.

V Británii očkování zabírá. Nakažených je stejně jako na podzim, těžkých případů ale výrazně ubylo

Koronavirus

Jak bude vypadat podzim a zima, ovšem závisí na tom, jaká bude proočkovanost. Čím vyšší bude podle Marxe proočkovanost, tím bude situace volnější. Apeluje proto na všechny, aby se nechali očkovat.

„S mírou proočkovanosti kolem 85 procent se podle mého názoru obejdeme bez jakýchkoli opatření,“ řekl. Do té doby bude podle něj nutné nosit především v uzavřených prostorech roušky, dodržovat odstupy a nechat se testovat.

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči deltě, oznámil výrobce

Zahraniční

Je zastáncem všech opatření, která pomohou k proočkovanosti. Jde například o mobilní vakcinační týmy v centrech měst a na místech velkých setkání, jako jsou například fotbalové stadiony.

„Měli bychom si také vzít příklad z kampaní, jako například v USA, kde se pobízí k vakcinaci například tombolami s cenami v řádu stovek tisíc eur,“ dodal Marx.

Reklama

Výběr článků

Načítám