Hlavní obsah

Z Bajkonuru odstartoval Sojuz s novými členy posádky ISS. Na místě byl za rekordní tři hodiny

• Aktualizováno

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu úspěšně podle plánu v 7:45 SELČ odstartovala nosná raketa Sojuz 2.1a s lodí Sojuz MS-17, na jejíž palubě jsou tři noví členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Let k orbitálnímu komplexu měl trvat rekordně krátkou dobu, což se také stalo: u ISS plavidlo zadokovalo za tři hodiny a tři minuty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Bajkonuru odstartoval Sojuz se třemi novými členy posádky ISSVideo: Reuters

 
Článek

Sojuz MS-17 dorazil na místo určení v 10:48 našeho času, kdy se připojil ke staničnímu servisnímu modulu Rossvet. Je to ještě o „nějakou tu minutku” dříve, než během cesty experti avizovali.

Novou polovinu posádky ISS nyní tedy tvoří americká astronautka Kathleen Rubinsová a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov.

Trojice před odletem kvůli covidové pandemii setrvala přibližně měsíc v karanténě a byla několikrát testována na koronavirus, jak řekla před odletem podle agentury DPA mikrobioložka Rubinsová, která se na ISS vydává už podruhé.

„Mezinárodní vesmírná stanice je pravděpodobně nejbezpečnějším místem,” poznamenal Ryžikov s poukazem na pandemii.

Sojuz má dopravit novou posádku na ISS za rekordní tři hodiny

Věda a školy

Podle serveru inSpace.ru bylo přistání nejprve plánováno na 10:52 SELČ. Dosavadní letový rekord - s lidmi na palubě - držela loď Sojuz MS-06, která v září 2017 vzdálenost Bajkonur-ISS urazila za pět hodin a 38 minut.

Superrychlý režim

Lodě Sojuz začaly od roku 2013 létat s posádkami v rychlejším šestihodinovém režimu místo dřívějšího způsobu, při kterém cesta trvala dva dny. Od roku 2018 byl superrychlý tříhodinový režim úspěšně otestován na pěti nákladních lodích Progress - šlo tedy ale o nepilotované lety.

K ISS dorazila nákladní loď, přivezla supermoderní záchod za půl miliardy

Věda a školy

Během pobytu na ISS budou účastníci mise provádět vědecké experimenty v biologii, biotechnologii či fyzice. Na nové kolegy na oběžné dráze ve výšce kolem 400 kilometrů nad povrchem Země čekali ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.

Nová trojice má na orbitální laboratoři zůstat půl roku, zatímco dosavadní posádku čeká ještě tento měsíc cesta zpět na Zemi.

Z ISS uniká vzduch

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám