Hlavní obsah

Vztahy ve slovenské vládní koalici jsou na bodě mrazu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Po neúspěšné tajné volbě generálního prokurátora jsou vztahy uvnitř slovenské vládní koalice na bodě mrazu. Kandidáta opozice Dobroslava Trnku podpořilo několik vládních poslanců a koaliční strany se vzájemně podezírají z nedodržení dohod. Volba generálního prokurátora se bude opakovat 7. prosince.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Každá strana tvrdí, že její poslanci podpořili vládního kandidáta Jozefa Čentéše, ale čísla nepustí. Volby byly tajné, takže důkaz o porušení koaliční dohody neexistuje. Premiérka Iveta Radičová nevyloučila, že v případě zvolení opozičního kandidáta, podá demisi. Protože Trnkovi chyběl ve čtvrtek ke zvolení jen jeden hlas, politologové nevylučují, že někteří poslanci koalice se pokusili touto cestou odstranit premiérku.

Předseda vládní strany Most-Híd Béla Bugár byl z celé situace znechucený. „Moc hluboko jsme klesli,“ dodal zklamaně. Podle Bugára musí koalice začít fungovat jinak. „Věřím, že nikdo nechce pomoci tomu, aby se vrátila Ficova vláda,“ dodal šéf strany Most-Híd.

Podle předsedy poslaneckého klubu Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Pavla Hrušovského se v prostředí nedůvěry se vládní politika dělat nedá. „Stupeň nedůvěry, který mezi námi vznikl, nedává do budoucnosti záruku, že se nemůže takováto situace kdykoli zopakovat. V takovéto nejistotě se nedá žít, pracovat, ani spravovat zemi,“ konstatoval Hrušovský.

Výměna Radičové za ministra financí Ivana Mikloše

V kuloárech se údajně stále častěji mluví o výměně Radičové za ministra financí Ivana Mikloše, který by dokázal garantovat stabilitu koalice. Politologové však upozorňují, že v případě odchodu premiérky by pravděpodobně došlo i ke změně vládní garnitury.

Není vyloučena ani tzv. opoziční smlouva s Ficovou stranou Smer-sociální demokracie. „Pokud tato vláda padne, prezident Gašparovič, který má určité závazky vůči straně Smer, pověří sestavením vlády Roberta Fica. Pak by se vyjasnilo, kdo z vládní koalice stojí za současnými turbulencemi,“ uvedl politolog Grigorij Mesežnikov.

Politolog László Öllös se domnívá, že výměna premiérky není v zájmu poslanců současné koalice. „Ztratili by dnešní pozici a lepší by nezískali. V koalici bude jedna dominantní strana a jedna menší, která bude v neustálém ohrožení,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám