Hlavní obsah

Vzdejte se a ušetříme vaše životy, vzkázalo Rusko mariupolským obráncům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ozbrojené síly nabídly obráncům Mariupolu, aby složili zbraně a zachránili si tím život. V prohlášení to uvedl Michail Mizincev. Muž, který vede obklíčení Mariupolu a jenž si vysloužil přezdívku Řezník z Mariupolu.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Členové militantní skupiny Doněcké lidové republiky v ulicích Mariupolu

Článek

Ozbrojené síly se podle Mizinceva rozhodly k tomuto kroku s přihlédnutím ke katastrofální situaci v rozsáhlém areálu tamních oceláren Azovstal, kde se mariupolští obránci nacházejí.

Obránci dostali podle Mizinceva čas do 6:00 moskevského času (5:00 SEČ), aby se vzdali. Od té doby až do 13:00 (12:00 SEČ) má v místě platit klidový režim.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

„V sobotu jsme zaznamenali prudké zvýšení intenzity radiového spojení ozbrojenců a zahraničních žoldáků blokovaných v Azovstalu. Ozbrojenci jsou v bezvýchodné situaci, prakticky bez jídla a vody. Požadují od Kyjeva povolení ke složení zbraní a kapitulaci. Zástupci ukrajinských úřadů to kategoricky zakazují,“ tvrdí Mizincev v prohlášení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zatím k nové situaci nevyjádřil. Už v sobotu ale uvedl, že právě osud mariupolských obránců bude stěžejní ohledně dalšího možného vyjednávání o příměří. Zelenskyj uvedl, že jejich likvidace by vedla k ukončení všech jednání.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině – stav k 16. dubnu

„Nebudeme obchodovat s naším územím a našimi lidmi,“ citovala Zelenského Ukrajinska pravda. Mariňáci obklíčení v Azovstalu se podle ukrajinských médií obklíčením probili a spojili se s Azovem. Ruská strana to popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám