Hlavní obsah

Vyhoďte ten Putinův most do povětří, doporučil Ukrajině americký list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Konzervativní týdeník The Washington Examiner otiskl po pompézním otevření mostu přes Kerčskou úžinu komentář s titulkem „Ukrajina by měla vyhodit do povětří Putinův most na Krym“. Rusko se ohradilo a velvyslanectví ve Washingtonu požaduje od redakce vysvětlení, protože podle něj jde o výzvu k teroristickému útoku.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím ČTK/AP

Článek

Autor komentáře Tom Rogan v týdeníku napsal, že „Ukrajina má naštěstí prostředky k leteckému úderu proti mostu, aby ho aspoň dočasně vyřadila z provozu“. Most je prý dostatečně dlouhý, aby bylo možné vyhnout se riziku lidských obětí z řad těch, kdo po něm pojedou. Podle něj by ukrajinští piloti měli letět nízko a kličkovat, aby se vyhnuli ruské protivzdušné obraně.

Podle Rogana by USA měly v této operaci Kyjev podpořit: „Morální naléhavost takovéto akce je zřejmá.“ Autor se domnívá, že by podobný ukrajinský krok byl jasným signálem Kyjeva, že se nemíní smířit s ukradením Krymu. Podle něj by se tak také oslabila ruská propaganda a ránu by utrpěl ruský nacionalismus.

Foto: Reuters

Záznam: Slavnostní otevření automobilové části mostu spojujícího Rusko s Krymem

Autor dokonce spekuluje, jak by ruský prezident Vladimir Putin, který opět ukazoval své schopnost maskulinního supermana, když při otevření mostu vedl kolonu kamiónů, po takovémto útoku zareagoval. Podle něj by sice Rusko přišlo s eskalací konfliktu, ta ale přijde stejně, jak skončí mistrovství světa ve fotbale.

Ruské výhrady

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu se ohradilo proti článku, který podle něj překročil veškeré hranice novinářské etiky. „Očekáváme vysvětlení, protože daný materiál je odrazem redakční politiky. Svoboda slova nemůže být ospravedlněním výzvy k teroristickému aktu a k zabíjení lidí,“ citovala diplomaty agentura Interfax.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k článku pro TASS podotkl: „To se může označit jedině jako šílenství. Zřejmě je to nechutná ukázka nekvalitní žurnalistiky hraničící s výzvami, ke kterým by měly obrátit pozornost orgány na ochranu práva, v tomto případě americké.“

Reklama

Výběr článků

Načítám