Hlavní obsah

Výbuch v ruském dole, tři mrtví. Otřes v dole v Polsku uvěznil horníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně tři lidé přišli o život při výbuchu v dole na měď ve městě Gaj v Orenburské oblasti v ruském Povolží. Informovala o tom agentura TASS, která se odvolává na oblastní prokuraturu. Výbuch nastal v sobotu ráno v hloubce asi 1,2 kilometru. V Polsku postihl silný otřes s únikem metanu černouhelný důl Zofiówka.

Foto: Dominik Gajda/agencja Wyborcza, Reuters

Sanitka před dolem Pniowek na jihu Polska

Článek

„Při provádění detonačních prací pod zemí došlo předčasně k výbuchu. V šachtě bylo 91 lidí, 88 z nich samo vyšlo na povrch,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj z řad záchranářů.

TASS rovněž s odvoláním na důlní společnost GOK uvedl, že se těla tří pracovníků našla bez známek života v hloubce 1205 metrů. Na místě nyní pracují důlní záchranáři.

Důlní neštěstí nejsou v Rusku výjimečná. Hlavní příčinou tragédií bývá zastaralý technický stav zařízení na šachtách a často i nedodržování bezpečnostních předpisů.

Další otřes v dole v Polsku

Silný otřes postihl v sobotu také uhelný důl Zofiówka v Polsku. První zprávy hovoří o nejméně čtyřech mrtvých a šest horníků se stále pohřešuje. S odvoláním na společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která důl vlastní, o tom informují místní média. Jde o druhé důlní neštěstí v Polsku v tomto týdnu.

Poláci přestali pátrat po sedmi pohřešovaných hornících

Evropa

Otřes spojený s prudkým únikem metanu podle sdělení společnosti nastal v 03:40 v hloubce asi 900 metrů. „V okolí nehody bylo 52 pracovníků, 42 jich vyšlo (z dolu) vlastními silami,“ uvedla JSW. Podle firmy není žádné spojení s deseti horníky, na místě byla zahájena záchranná operace. V dole zasahují tři desítky záchranářů, řekl agentuře PAP mluvčí JSW Slawomir Starzyński.

V polském dole, kde hledají pohřešované, se ozval další výbuch

Evropa

Stejné společnosti patří také černouhelný důl Pniówek na jihu Polska, kde po středečním výbuchu metanu přišlo o život pět lidí a dalších sedm se pohřešuje. Záchranou operaci JSW v pátek ukončila s tím, že oblast, kde zůstalo pět báňských záchranářů a dva horníci, je příliš nebezpečná a vyslání dalších týmů by bylo nezodpovědné.

V dole Zofiówka přišlo v roce 2018 o život pět horníků, připomíná agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám