Hlavní obsah

Všechny ruské pokusy o útok jsme ve středu odrazili, tvrdí ukrajinská armáda

Kyjev
Aktualizováno

Ruské jednotky se ve středu pokusily prorazit ve směru na Slovjansk a Bachmut, ale všechny útoky byly odraženy, uvedl ve čtvrtek v pravidelné svodce ukrajinský generální štáb. Ve čtvrtek ostřelování pokračovalo a Kramatorsk čelil náletu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na samohybné houfnici 2S3 Akacija

Článek

Kramatorsk čelil ve čtvrtek útoku ze vzduchu, uvedl šéf města Oleksandr Hončarenko: „Úzkostné ráno. Údery leteckými raketami na průmyslovou zónu. V některých částech města není elektřina.“

V noci byl ostřelován Slovjansk, uvedl náčelník vojenské správy města Vadym Ljach, podle něhož byly zasaženy obytné domy. „Jsou dva ranění,“ dodal. 

Středeční útoky Rusů byly odraženy 

Ve směru na Slovjansk se pokusili Rusové ve středu zaútočit u obce Kurulky, ale neuspěly. Kurulky i dalších šest obcí včetně Bohorodyčného a Barvinkového bylo ostřelováno.

Silné dělostřelecké palbě čelily i obce u Bachmutu, kde jich bylo ostřelováno deset, a palba byla vedena i na elektrárnu a teplárnu ve Vuhlehirsku. Nju-Jork, Ivano-Darjivka a Semyhurja byly bombardovány letecky. Ruští vojáci zaútočili u Kodemy a Veršyny, ale bez úspěchu, byli zatlačeni zpět.

Rus udal manželku za to, že kritizuje válku proti Ukrajině

Válka na Ukrajině

Podobně silné ostřelování bylo zaznamenáno i ve směru na Kramatorsk. Dělostřelecké granáty a rakety dopadly do katastru sedmi obcí včetně samotného Kramatorsku, Siversku a Hryhorivky. Ze vzduchu byl bombardován Majakiv.

Mohutná dělostřelecká palba ze strany ruských jednotek byla zaznamenána i na dalších částech doněcké fronty nebo u Charkova.

Litva na doporučení Evropské komise umožní tranzit zboží do Kaliningradu

Evropa

Rusům chybní lidi

Štáb ruské neúspěchy spojil s personálními problémy, kterým čelí ruské jednotky. „Podle dostupných informací zůstává úroveň personálního obsazení veliteli čet u útvarů 2. vševojskové armády Ústředního vojenského okruhu nízká. Důvodem jsou značné ztráty a odmítnutí účasti na bojových akcích na území Ukrajiny.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám