Hlavní obsah

Vraťte se za volant, píšou úřady milionu britských řidičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Milionu řidičů velkých nákladních aut přišel úřední dopis s výzvou, aby se vrátili do práce. Mají tím pomoci zažehnat stávající logistickou krizi, která vyústila v nedostatek paliva na čerpacích stanicích napříč Spojeným královstvím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Píšeme vám a všem držitelům řidičských oprávnění pro velká nákladní vozidla (anglicky kategorie HGV pozn.red.),“ píše v dopise řidičům Charlotte Vereová z britského ministerstva dopravy.

„Těm, kdo řídí, bychom rádi poděkovali za neuvěřitelně důležitou roli, kterou nadále sehráváte v udržování pohybu zboží po celé zemi. Pokud už v sektoru nepracujete, rádi bychom vás požádali, abyste zvážili návrat. Vaše cenné dovednosti a zkušenosti nebyly nikdy tolik potřeba,” dodala Vereová.

Británii chybí také řezníci. Přes sto tisíc prasat bude nutné bez užitku utratit

Zahraniční

Těm, kdo se vrátí, britské úřady slibují lepší pracovní podmínky, odměny i pracovní dobu na míru. Výzva navíc platí i pro ty, kteří už mají řidičské oprávnění pro velké nákladní vozy a soupravy prošlé.

„Mnozí zaměstnavatelé nabízejí výukové programy i v případě, že už vám oprávnění propadlo. Je možné si je obnovit ve třídách i při on-line výuce,” láká dále baronka Vereová v dopise, na který upozornil server Gazette Herald.

Foto: Facebook

Dopis dostali i Britové žijící v Česku.

Podle odborných odhadů chybí v tuto chvíli Britům nejméně 100 tisíc řidičů těžkých nákladních vozidel (HGV). Zatímco ještě v roce 2016 jich bylo na ostrovech 330 tisíc, teď jich je jen 236 tisíc, plyne z dat Národního statistického úřadu.

Nejviditelněji se to projevuje na frontách před benzinkami, ale nedostatek zboží hlásí i supermarkety nebo řetězce s rychlým občerstvením.

Několikahodinové čekání Britů u benzínek pokračuje. Problém není jen v brexitu

Zahraniční

Současnou krizi s nedostatkem pohonných hmot nicméně nezpůsobil nedostatek jako takový, nýbrž panické tankování, k němuž se řidiči ve strachu z nedostatku uchýlili.

Reklama

Výběr článků

Načítám