Hlavní obsah

Británii chybí také řezníci. Přes sto tisíc prasat bude nutné bez užitku utratit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští chovatelé prasat bijí na poplach kvůli nedostatku řezníků a jatečních dělníků, což způsobuje zpomalení porážky. Ve vepřínech čeká na odvoz na jatka přes 120 tisíc zvířat, která budou muset majitelé utratit, pokud se na porážku nedostanou včas, uvedla agentura Reuters. Spojené království se v poslední době potýká i s krizí na trhu s palivem, kterou způsobil akutní nedostatek řidičů zásobovacích aut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na farmách je teď kolem 120 tisíc prasat, která už měla být poražena, zpracována a která už měla být dávno v potravinovém řetězci," uvedla Lizzie Wilsonová z Asociace chovatelů prasat (NPA). „Dostáváme se do bodu, kdy sdělujeme vládě, že pokud nepřijde pomoc, budeme muset zabíjet zvířata na farmách, protože to je naše jediná možnost,” dodala.

Šéfka Národní unie farmářů (NFU) Minette Battersová stanici BBC potvrdila, že nutnosti utratit kvůli přeplněným vepřínům až 150 tisíc zdravých prasat budou chovatelé čelit za týden až deset dní. „Myslím, že se to na světě ještě nikdy nestalo, a nesmí se to stát ani teď,” řekla.

Británii hrozí na podzim ekonomická bouře

Evropa

Battersová žádá o naléhavou schůzku ministryni vnitra Priti Patelovou a náměstka pro migraci Kevina Fostera. Nejspíš po nich bude chtít, aby také řezníci a pracovníci v jatečním průmyslu ze zahraničí měli možnost získat dočasná víza, jak to vláda umožnila řidičům nákladních aut. Podle Wilsonové nyní jatka a závody na zpracování masa kvůli nedostatku zaměstnanců fungují asi na 25 procent své kapacity.

Několikahodinové čekání Britů u benzínek pokračuje. Problém není jen v brexitu

Zahraniční

Nedostatek pracovníků v masném průmyslu se zhoršil kvůli pandemii covidu-19 a také kvůli přísné imigrační politice po brexitu, která odradila lidi z východní Evropy, aby do Británie jezdili za prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám