Hlavní obsah

Několikahodinové čekání Britů u benzínek pokračuje. Problém není jen v brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Potíže se zásobováním čerpacích stanic v Británii pokračují, zejména ve velkých městech se tvoří u benzinek několikahodinové fronty. Příčinou bezprecedentní krize je nedostatek řidičů náklaďáků, kteří cisterny s pohonnými hmotami rozváží. A proč chybí oni? Důvodů je několik.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U benzínek v Británii se v důsledku nedostatku řidičů kamionů tvoří frontyVideo: Reuters

 
Článek

Podle odborných odhadů chybí v tuto chvíli Britům nejméně 100 tisíc řidičů těžkých nákladních vozidel (HGV). Zatímco ještě v roce 2016 jich bylo na ostrovech 330 tisíc, teď jich je jen 236 tisíc, plyne z dat Národního statistického úřadu.

Nejviditelněji se to projevuje na frontách před benzinkami, ale nedostatek zboží hlásí i supermarkety nebo řetězce s rychlým občerstvením.

Práci navíc nemůže dělat jen tak kdekdo. Řidiči převážející palivo potřebují získat speciální bezpečnostní kvalifikaci ještě nad rámec licence na řízení kamionů.

Napětí v Británii kvůli benzínu roste. Řidič napadl pumpařku, skončila v nemocnici

Evropa

Po odchodu Spojeného království z Evropské unie (EU) se velká část kamioňáků vrátila do svých domovských zemí, protože pokračovat v práci na britských ostrovech by vyžadovalo zpracovat dodatečnou várku přeshraniční byrokracie, což by se výrazně promítlo do jejich příjmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Agresivní muž s nožem ohrožoval motoristy u benzínové stanice v Londýně.Video: Reuters

Kvůli brexitu takto Britové přišli asi o 20 tisíc řidičů a nic nenasvědčuje tomu, že by měli v úmyslu se vrátit.

Covid sektor zasáhl hodně

Obdobně se někteří zbylí řidiči zachovali i v době koronavirové pandemie. Odjeli domů a zatím se jich vrátila hrstka.

FOTO: Benzínová krize v Británii

Zahraniční

Covid-19 navíc krizi podnítil ještě v několika dalších směrech. Kvůli lockdownu se proces nových přihlášek výrazně zpozdil, na licenční zkoušky čekají tisíce zájemců. Řada řidičů je navíc v izolaci kvůli pozitivnímu testu.

Nelze opomenout ani snahy radikálních ekologických aktivistů blokovat dálnice, byť toto se na současné krizi zřejmě podílí marginálně.

Tvrdé podmínky pro řidiče

Dalším důvodem, o kterých odborníci mluví, je stárnutí populace. Starší řidiči odešli do důchodu a firmám se je nedaří nahradit. Na vině je již zmíněné zpoždění v nových přihláškách, ale také rostoucí nespokojenost s pracovními podmínkami v sektoru.

Britům došel benzín. Trhněte si, my se nevrátíme, vzkázali jim kamioňáci z EU

Zahraniční

Odborové organizace si například stěžují na povinnost zaplatit si vlastní ubytování v odpočinkových dnech. To teď pro řidiče zase znamená jen další výdaje.

Benzinová panika

Problém s nedostatkem kamioňáků se přitom řeší v současnosti i jinde v Evropě, v Británii je ale nejvíce medializovaný zejména kvůli fenoménu panického nakupování.

Situace začala být kritická minulou středu, když britská ropná společnost BP oznámila, že musí „dočasně” uzavřít několik čerpacích stranic, protože není, kdo by na ně dovezl palivo.

Foto: Steve Parsons, ČTK/AP

Fronty na benzinových stanicích

V tu chvíli se začaly před benzinkami tvořit fronty, lidé si tankovali palivo do zásoby, zatímco vláda vyzývala ke klidu. To mělo na obyvatelstvo přesně opačný efekt. Média pak přinášela další a další obrázky zástupů aut, což strach z nedostatku pohonných hmot dále posilovalo.

Je tedy paliva nedostatek?

Ve skutečnosti je totiž paliva v Británii dost, problémem jsou čistě chybějící řidiči, kteří by ho po zemi rozvezli.

Jak upozorňuje server BBC, energetické společnosti ujišťují, že výpadek pohonných hmot na některých čerpacích stanicích je zapříčiněn „dočasným výkyvem v poptávce zákazníků” – nebo jak tomu říká předseda asociace dodavatelů pohonných hmot Brian Madderson: „Prostě panické nakupování, tak jednoduché to je”.

„Lidé tu pumpují litry do kanystru”. Britové kvůli nedostatku paliva šílí

Zahraniční

Fotografie značek s nápisem „Promiňte, palivo došlo” obletěly za poslední dny celý svět. Některých regionů se krize v podstatě nedotkla. Nejvíce byly zasaženy oblasti s vysokým počtem obyvatel, některé pumpy raději zavedly limit 30 liber na nákup.

To Novinkám potvrdily desítky čtenářů z různých koutů Británie. O fotku ze zdánlivě nekonečné fronty se na Instagramu podělil také kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Souček, který hraje v Londýně.

Naopak třeba v Severním Irsku si žádné krize nevšimli.

Řešení

Ministerstvo obrany nasadí na rozvoz paliva asi 150 kvalifikovaných vojenských řidičů, dalších 150 pracovníků jim bude pomáhat.

Londýnská vláda rovněž avizovala, že pošle do oběhu také část rezervní flotily 80 cisteren, kterou má k dispozici pro nouzové situace.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Británii zastihla benzinová panika.

Mezi dalšími plánovanými řešeními je pozastavení platnosti zákona o hospodářské soutěži mezi ropnými společnostmi, což by mělo podle vlády usnadnit sdílení informací o tom, kde je benzin potřeba nejvíce.

Premiér Boris Johnson chce také nabídnout až pět tisíc krátkodobých víz pro kamioňáky z EU. To ale zkritizovala jak Britská hospodářská komora, tak řada odborových organizací. Hlavním úkolem teď zřejmě bude urychlit proces udělení licencí novým řidičům a zaškolit nejméně čtyři tisíce dalších zájemců o práci.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám