Hlavní obsah

Musel jsem ji dodělat. Vrah od synagogy v Halle před soudem šokoval cynickým líčením střelby

V Německu začal v úterý soud se Stephanem Ballietem, který má na svědomí loňský útok na synagogu v Halle. Osmadvacetiletý přívrženec extrémního nacionalismu zaútočil na synagogu v den nejdůležitějšího židovského svátku Jom kipur (Den smíření), kdy v ní bylo kolem pěti desítek lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu začal soudní proces se střelcem z HallleVideo: Reuters

 
Článek

Jen díky tomu, že dveře odolaly a Ballietovi se nepodařilo do budovy dostat, nenastalo krveprolití. Útočník nicméně zastřelil dva lidi, jednu kolemjdoucí ženu a v prodejně kebabu 20letého mladíka, který ho prosil o život.

Už během prvního dne líčení Balliet šokoval přítomné svou chladnokrevností, rasismem, nenávistí vůči černochům a Židům a také absencí soucitu. Ve chvíli, kdy hovořil o vraždě čtyřicetileté Jany L., přítomným tuhla v žilách krev.

„Musel jsem ji dodělat, jinak by se mi smáli”

Ženu nejprve střelil do zad. „Nemohu za to, že se ke mně otočila zády,“ prohlásil. Poté odešel, ale zase se k ní vrátil a bezvládně ležící ženu opět střelil. „Pokud něco děláte, musíte to dodělat!“ Kdyby ji nezastřelil, „všichni by se mu smáli“, řekl. Narážel tak na skutečnost, že útok na synagogu přenášel živě na internet.

Útočník z Halle se pokusil o útěk

Evropa

Útočník si podomácku vyrobil střelné zbraně i výbušniny. Díky tomu mnozí lidé zůstali naživu. Ballietovi totiž během střelby zbraně často selhaly, navíc se mu nepodařilo dostat do synagogy, dveře odolaly.

V Německu a Francii vzrostl počet antisemitských útoků

Evropa

Když se ho soud ptal na neúspěšné pokusy otevřít dveře synagogy a soudce se ho zeptal, zda to chápe jako selhání, obžalovaný odpověděl: „Je to samozřejmě selhání.“

Kriminalistům už během vyšetřování sdělil, že chtěl původně útočit na muslimy, nakonec se ale rozhodl zvolit si za terč Židy, protože jsou pro "nespokojené bílé muže", jako je on, "největším problémem".

Němec se přiznal k útoku v Halle, motivem byl antisemitismus

Evropa

Inspirace útokem na Novém Zélandu

Na dotaz, co bylo spouštěčem jeho jednání, odpověděl, že to byla událost v Christchurchi na Novém Zélandu z loňského března, kde Australan Brenton Tarrant při útoku na dvě mešity pozabíjel 51 muslimů.

„Bílý muž bojuje, i když nemůže vyhrát. Vzal to do svých rukou,“ řekl. Ta událost na něj podle jeho slov udělala dojem. „Jediným způsobem, jak si zajistit svou existenci, je vyzbrojit se a bojovat,“ řekl. Jeho projev je plný útoků proti Židům a „multikulturnímu rozvoji “ v Německu. „Jsem jedním z mužů, kteří pracovali na tom, aby Evropa zůstala bílá,“ řekl Balliet.

Merkelová varovala před růstem antisemitismu a rasismu v Německu

Evropa

Odmítá německou uprchlickou politiku. „Jsem naštvaný, naštvaný!“ O běžencích tvrdí: „Jsou to dobyvatelé.“ Soudce se ho zeptal, jaké osobní ztráty a znevýhodnění utrpěl kvůli běžencům. „V Německu nemůžete svobodně říct svůj názor,“ tvrdí.

Proces se za přísných bezpečnostních opatření koná v Magdeburku, kde je k dispozici největší soudní síň ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Balliet se totiž letos pokusil uprchnout z vazby. K soudu ho dopravila silně ozbrojená justiční stráž, měl pouta na rukou i na nohou a na ústech roušku. Hrozí mu doživotní trest vězení, rozsudek by mohl padnout v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám