Hlavní obsah

Vrah britské poslankyně si už před 17 lety objednal manuály na výrobu zbraní

– Washington

Thomas Mair, který ve čtvrtek v anglickém Birstallu zavraždil labouristickou poslankyni Jo Coxovou, hájící setrvání Británie v EU, si už v roce 1999 objednal z USA manuály na výrobu výbušnin a zbraní. Lidskoprávní organizace The Southern Poverty Law Center zaznamenala Mairovo napojení na americkou krajně pravicovou Národní alianci.

Foto: Profimedia.cz

Třiapadesátiletý Thomas Mair byl dlouhodobým příznivcem krajní pravice.

Článek

Organizace na svých internetových stránkách zveřejnila kopie účtenek. Ukazují, že si Mair nechal přes oceán do Anglie poslat dvě publikace. Jedna se zabývala domáckou výrobou výbušnin, druhá zbraní.

Agentura AP připomněla, že podle návodu Národní aliance podnikl v roce 1995 Timothy McVeigh pumový útok v Oklahoma City a zabil 168 lidí a 853 zranil.

Třiapadesátiletý Mair byl dlouhodobým příznivcem krajní pravice. Oběžník organizace Springbok Club jej před deseti lety ocenil jako jednoho z prvních předplatitelů a podporovatelů svého magazínu SA Patriot.

Léčil se kvůli psychickým potížím

Mair ve čtvrtek před knihovnou v Birstallu na severu Anglie Coxovou zastřelil a pobodal. Nyní je ve vazbě. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Květiny u fotografie Jo Coxová před parlamentem v Londýně

Jeho bratr Scott tvrdí, že nikdy nebyl násilný, připustil však, že měl psychické potíže, bral léky a chodil na terapii. Podle sousedů to byl tichý člověk.

Vražda labouristické političky se udála v době vrcholící kampaně před referendem o členství Velké Británie v EU. Obě strany v pátek solidárně kampaň přerušily.

Rodině kondolovala i královna

Památku Coxové na místě vraždy v pátek uctil premiér David Cameron, předseda sněmovny John Bercow i šéf labouristů Jeremy Corbyn. Kondolenční dopis manželovi Brandovi Coxovi zaslala i královna Alžběta II.

Předseda vlády Cameron ohlásil, že se kvůli uctění památky v pondělí mimořádně sejde parlament.

Foto: Craig Brough, Reuters

Premiér Cameron, šéf labouristů Corbyn a předseda sněmovny Bercow pokládají v Birstallu květiny za zavražděnou poslankyni.

Násilí vůči britským politikům prakticky ustalo od uzavření mírové dohody v Severním Irsku před dvěma desetiletími, připomněla AP. Vražda Coxové je první od vraždy konzervativce Iana Gowa, který zemřel v roce 1990 při pumovém útoku IRA.

Smrt Coxové vzbudila debatu o bezpečnosti zákonodárců v jejich volebních oblastech. Zatímco parlament v Londýně stráží policie, ve volebních obvodech jsou poslanci bez ochrany.

Reklama

Související články

Postřelená britská poslankyně zemřela

Labouristická poslankyně Jo Coxová, kterou ve čtvrtek v městě Birstall útočník třikrát střelil, pobodal a ještě zkopal, v podvečer na následky zranění zemřela....

Výběr článků

Načítám