Hlavní obsah

Vrah britské poslankyně byl samotář, který si léčil duši zahradničením

Bristall

Třiapadesátiletý Tommy Mair, který ve čtvrtek v obci Birstall v hrabství West Yorkshire třikrát střelil, pobodal a ještě zkopal labouristickou poslankyni Jo Coxovou, čímž jí přivodil smrtelná poranění, byl tichý samotář. Nikdy nezaložil rodinu a neměl prý ani žádnou známost.

Foto: Craig Brough, Reuters

Policie na místě, kde útočník Tommy Mair postřelil a pobodal poslankyni Jo Coxovou.

Článek

Od smrti matky před 20 lety žil ve svém domku v Lowood Lane v Birstallu sám a nepřijímal ani návštěvy. Deníku The Independent to řekli jeho sousedé. V minulosti se potýkal s duševními problémy, které řešil zahradničením.

„Žil tady čtyřicet let, nikdy se nedostal do žádných potíží a nikdy žádné nepůsobil. Občas zakřičel na děti, které si hrály příliš blízko jeho domu, ale to je normální, řekla britskému listu dvaašedesátiletá Kathleen Cooková.

„Nemyslím si, že by patřil k nějaké politické straně, a nikdy jsem ho neslyšela, že by vyjadřoval své postoje k Evropě nebo něco podobného. Pro nás to byl prostě Tommy, místní chlapík,” dodala.

Foto: Právo

Dům v Lowood Lane, v němž Tommy Mair bydlel

Tommyho Maira podle svých slov potkala ještě ve čtvrtek ráno a nic nenasvědčovalo tomu, že by se odhodlával k brutálnímu útoku na bezbrannou labouristickou poslankyni. [celá zpráva]

„Jsem opravdu v šoku. Dnes (ve čtvrtek) ráno šel kolem mého domu a pozdravil jako vždy. Měl na sobě šedivé tričko a kšiltovku, kterou nosil pořád. Měl taky malý ruksak,” řekla dále Independentu Cooková.

Práci na plný úvazek Tommy Mair, pokud ona ví, nikdy neměl. Přivydělával si tak, že učil lidi zacházet s počítačem.

Foto: Handout, Reuters

Jo Coxová na londýnské charitativní akci na začátku června

Trpěl psychickými problémy

Další soused Tommyho Maira, dvaašedesátiletý Davic Pickles, si vzpomíná, že vrah poslankyně rád chodil do knihovny. „Když jsem viděl zprávy, neměl jsem slov. Byl to takový samotář, co si žil sám pro sebe, ale neřekl bych, že byl nepřátelský. Vím, že trávil hodně času v knihovně, chodil tam na počítače,” zavzpomínal Pickles.

List Huddersfield Daily Examiner o Tommym Mairovi psal v roce 2010 v souvislosti s jeho účastí v dobrovolnickém projektu zahradničení pro lidi s duševními potížemi.

„Mohu upřímně říci, že mi to pomohlo mnohem víc než jakákoliv psychoterapie nebo léky. Mnoho lidí, kteří trpí duševní poruchou, je izolováno a odříznuto od společnosti, pocity méněcennosti často souvisejí s dlouhodobou nezaměstnaností. A všechny tyhle problémy řeší dobrovolnická práce,” řekl Thomas Maire před šesti lety Huddersfield Daily Examineru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři u místa napadení Coxové Video: AP

Toužil být užitečný

„Vypadnout z domu a potkat nové lidi je dobrá věc, podle mého názoru je ale důležitější, že konáte žádanou a užitečnou fyzickou práci,” pochvaloval si v roce 2010 Mair.

„Když jste hotoví, máte pocit, že jste něčeho dosáhli, což je emočně odměňující a naplňující,” dodal.

Reklama

Související články

Postřelená britská poslankyně zemřela

Labouristická poslankyně Jo Coxová, kterou ve čtvrtek v městě Birstall útočník třikrát střelil, pobodal a ještě zkopal, v podvečer na následky zranění zemřela....

Výběr článků

Načítám