Hlavní obsah

Vláda slovenského premiéra Matoviče získala důvěru

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovenský parlament ve čtvrtek schválil programové prohlášení vlády premiéra Igora Matoviče (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO), čímž vyslovil důvěru vládě. Program vlády podpořilo 93 ze 141 přítomných poslanců. Potřeba bylo nejméně 76 hlasů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Před závěrečným hlasováním poslanci vestoje zatleskali lidem, kteří bojují s pandemií v první linii.

Hnutí OLaNO zvítězilo v parlamentních volbách, které se na Slovensku konaly 29. února 2020, se ziskem 25 procent hlasů. Matovič po třech týdnech sestavil čtyřkoalici s hnutím Jsme rodina a stranami Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi. Vládní koalice disponuje v Národní radě Slovenské republiky ústavní většinou 95 poslanců.

Slovenská prezidentka pověřila Matoviče sestavením vlády

Evropa

Matovič převzal moc v čase pandemie nového koronaviru. Nejhorší situace byla v zemi v několika domovech sociálních služeb a v pěti romských osadách na východním Slovensku, které musely celé do karantény. Nejtvrdší opatření proti pandemii přijala nová vláda v období Velikonoc, kdy zakázala pohyb mezi jednotlivými okresy.

Slovenští vojenští lékaři testují obyvatele romských osad

Koronavirus

Epidemiologická situace se však začala zlepšovat a vláda minulý týden odstartovala postupné uvolňování restrikcí, které je rozvržené do čtyř vln.

V důsledku nemoci covid-19 přišlo na Slovensku o život 23 lidí a pozitivně bylo testovaných 1396 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám