Hlavní obsah

Vítejte v Chorvatsku, ale pozor na miny, varují aktivisté uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chorvatsko poslalo ve středu do pohraniční oblasti se Srbskem odborníky na odstraňování nevybuchlých min. Panují totiž obavy, že by se běženci při cestě na Západ přes chorvatské území mohli dostat do minových polí, z nichž řada není ani označená. Miny tam zůstaly z dob války na Balkáně. Na nebezpečí upozorňují migranty i aktivisté z neziskových organizací. Ze Srbska do Chorvatska ve středu dorazilo 1191 migrantů, uvedlo chorvatské ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Varování před nevybuchlými minami na severozápadě Chorvatska. Aktivisté běžencům radí, aby se drželi cest a silnic, které jsou bezpečné.

Článek

Drazí uprchlíci, vítejte v Chorvatsku – úvodní věta speciální stránky na Facebooku, kterou založily místní neziskové organizace. V angličtině a arabštině tam běženci najdou telefonní čísla, kam se můžou obrátit o pomoc, ale i mapy s trasami, jak nejlépe projít přes Chorvatsko do střední a západní Evropy.

Jedna z map varuje před nevybuchlými minami z války na Balkáně. Ukazuje především region na severovýchodě Chorvatska, tedy místa, kudy se přesunují migranti ze Srbska a od hranic s Maďarskem, kde od úterka platí tvrdší postihy za nelegální překročení hranice a také přísnější azylové podmínky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: BalkanInsight

„Prosíme, věnujte pozornost tomu, že v Chorvatsku jsou oblasti s minovými poli. Řada z nich není označená. Buďte proto opatrní a držte se jasně rozpoznatelných cest, silnic, dálnic, železnic a místních cest, které jsou bezpečné,“ varují popisky na stránce aktivistů v angličtině a arabštině.

Policie požádala pyrotechniky o pomoc

„Kontaktovala nás policie a my jsme poslali k hranici na východě Chorvatska náš tým,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného zástupce Chorvatského střediska pro odminování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První skupina běženců dorazila na chorvatský hraniční přechod Tovarnik, další tam míří autobusy a pěškyVideo: Reuters

Chorvatsko je po Bosně a Hercegovině druhou zemí v Evropě s největším výskytem nášlapných a protitankových min. Za války v letech 1991–1995 jich bylo položeno bezpočet a dodnes jsou problémy s úplným zmapováním jejich umístění a následným odminováním.

Oblasti, kde by se miny mohly vyskytovat, mají v Chorvatsku rozlohu 505,8 kilometru čtverečních. Od konce války miny zabily nejméně 500 lidí.

Přes 50 tisíc min

„Je to velmi nebezpečné – je tam přes padesát tisíc min, ale oni o tom nevědí,“ řekl britskému deníku Telegraph Daniel Szatmáry z neziskové organizace International Relationship for Peace, která na jihu Maďarska pomáhá běžencům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatská policie sbírá běžence přímo na poliVideo: Reuters

Neziskovky proto uprchlíky varují před putováním krajinou. Aktivisté běžencům mířícím přes Srbsko do Chorvatska rozdávají letáky s mapami, jak se mohou bezpečně dostat do Německa, a varují je před nebezpečím min.

„Už jsme prošli tolik států a naše cesta byla tak nebezpečná, že už pro nás další země nebude problém. Nemůžeme tady dál čekat. Pokud je chorvatská hranice otevřená, půjdeme přes ni,“ řekl podle Telegraphu sedmnáctiletý Afghánec. Spolu s dalšími stovkami běženců v úterý uvízl na srbsko-maďarském pomezí a později se vydal k hranici s Chorvatskem.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Maďarsko v pondělí uzavřelo poslední volný průchod po železniční trati ze Srbska. Od noci na úterý pak začalo zadržovat uprchlíky, kteří hranici překročili nelegálně a narušili bezpečnostní bariéru. [celá zpráva]

Zároveň také urychlilo rozhodovací řízení o vydávání azylu. Většinu azylantů odmítá a vrací je zpátky na srbské území. [celá zpráva]

Chorvatsko se tak stává cílem běženců, kteří se snaží najít nové trasy ve své cestě na Západ. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám