Hlavní obsah

Maďarsko vyhlásilo krizový stav, plot začne stavět i na hranici s Rumunskem

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Od úterních 12:00 vyhlásila maďarská vláda krizový stav na území Čongrádské a Bács-Kiskunské župy, které sousedí se Srbskem. V noci na úterý v zemi začaly platit přísnější postihy za nelegální překročení hranice. Kabinet premiéra Viktora Orbána také na pomezí se Srbskem poslal policejní posily. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó současně potvrdil, že země začne stavět plot na rumunsko-maďarské hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se hromadí na hraničních přechodech mezi Maďarskem a SrbskemVideo: Reuters

 
Článek

„Maďarská vláda rozhodla o vyhlášení krizového stavu v důsledku masové migrace na svém úterním zasedání,“ uvedl mluvčí kabinetu Zoltán Kovács na tiskové konferenci.

„Na těchto územích budou úřady postupovat na základě pravidel určených krizovým stavem,“ dodal mluvčí bez dalšího upřesnění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krizový stav bude ve dvou zmíněných župách platit půl roku, tedy do 15. března 2016.

Jeho součástí by měly být i domovní prohlídky bez soudního povolení, pokud bude mít policie podezření, že se v domě schovávají imigranti. Soudy by také přednostně měly vyřizovat případy nelegálního překročení hranice.

Foto: MTI

Běženci strávili noc ve stanech na srbské straně před hraničním přechodem u vesnice Röszke a nyní se dožadují vstupu do Maďarska.

Maďarské úřady postavily na hranici kontejnery, kde vyřizují zrychlené žádosti o azyl. Maďarsko kontejnery nepovažuje za své území.

Šanci na získání azylu v Maďarsku mají především Syřané, kteří mají platné doklady. Ostatní mají minimální šanci.

„Pokud migrant vstoupí do kontejneru a řekne, že o azyl v Maďarsku nemá zájem, bude okamžitě vrácen na území Srbska,“ uvedl bezpečnostní poradce premiéra György Bakondi.

„Pokud o azyl požádá, bude umístěn do speciální místnosti, kde ověří jeho totožnost, odeberou mu otisky prstů a bude čekat na vyřízení žádosti,“ dodal Bakondi.

Foto: Sandor Ujvari, ČTK/AP

Maďarský policista u strážní věže u vesnice Röszke na hranici se Srbskem

Podle pravidel EU musí migrant požádat o azyl v první zemi Unie, do které přicestuje.

Kdo o něj v Maďarsku požádat nechce, musí se vrátit do Srbska. Stejně tak ti, kdo azyl nedostanou. To se v úterý stalo dvěma Bangladéšanům. Byli vráceni do Srbska.

Ostatní migranti stále častěji vyjadřují nespokojenost s pomalostí procesu a žádají uvolnění hranice. Asi 300 lidí se pokusilo dostat do Maďarska po dálnici. Dálniční hraniční přechod maďarská policie uzavřela kovovými zátarasy. Tím byl uzavřen poslední přechod mezi Srbskem a Maďarskem.

Srbsko se ale proti tomu staví, podle něj není možné, aby byli všichni uprchlíci vraceni do Srbska.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Mladý uprchlík si potřásá rukou s maďarským vojákem u vesnice Röszke poblíž hranice se Srbskem.

Maďarská policie by také měla získat pravomoc provádět domovní prohlídky bez soudního povolení v případech, kdy bude mít podezření, že se v objektech ukrývají nelegální migranti.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

U dálnice se Srbskem je zhruba 50 kontejnerů. Úředníci v nich začali vyřizovat první žádosti po jedenácté dopoledne. Server origo.hu uvedl, že na podání žádosti čeká několik stovek běženců. Vcházejí do kontejnerů dveřmi ze srbské strany. Rovněž na srbské straně musí počkat na odpověď. [celá zpráva]

Maďarsko současně oznámilo, že bude na hranici s Rumunskem stavět stejnou bariéru, jaká už stojí na hranici se Srbskem. „Vláda rozhodla o přípravě výstavby bariéry na maďarsko-rumunské hranici a na maďarsko-srbsko-rumunském hraničním trojmezí,“ uvedl šéf diplomacie Péter Szijjártó po zasedání kabinetu.

„Po dokončení bariéry na maďarsko-srbské hranici změní převaděči trasy a tlak migrantů se může objevit z rumunské strany,“ řekl Szijjártó. Maďarsko o rozhodnutí informovalo rumunskou stranu.

Šéf diplomacie zdůraznil, že bariéra nebude po celé délce maďarsko-rumunské hranici, ale bude sahat jen do „rozumné vzdálenosti“.

Foto: MTI

Migranti čekají u kontejnerů, kde úředníci vyřizují jejich žádosti o azyl.

Foto: MTI

Migranti čekají na srbské straně hranice u kontejnerů na vyřízení žádosti o azyl.

Foto: MTI

Migranti se tlačí u kontejnerů, kde mohou požádat o azyl.

Tvrdší opatření

Od půlnoci z pondělí na úterý začala platit tvrdší opatření namířená proti nelegálnímu překračování maďarských hranic. Od této chvíle je například trestným činem ilegální překročení hranice i poškození bezpečnostní bariéry na pomezí se Srbskem.

Pokud uprchlíci překročí hranice nelegálně, policisté je zadrží a úřady následně vyhostí. Navíc jim hrozí až tříleté vězení. Za převaděčství může být udělen až dvacetiletý nepodmíněný trest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti uvízli za plotem v SrbskuVideo: Reuters

Maďarští vojáci a policisté v úterý zadrželi 16člennou skupinu ilegálních migrantů, kteří prostříhali bariéru na hranicích se Srbskem. Zátaras prostříhali jen několik set metrů od oficiálního hraničního přechodu u obce Röszke. Hraniční přechod je až do odvolání uzavřen.

U bariéry na hranicích hlídají policisté a vojáci. Je jich celkem na sedm tisíc. Mají za úkol především bránit poškozování zátarasu. Podle nových pravomocí mohou v případě vlastního ohrožení použít k obraně gumové projektily a slzný plyn.

V pondělí překročilo srbsko-maďarské hranice rekordních 9380 migrantů. Pro srovnání – doposud činil rekord 5809 uprchlíků za den. Maďarské úřady ho zaznamenaly v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám