Hlavní obsah

VIDEO: Novináři se v Gruzii ocitli pod palbou ze samopalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Gruzínští a turečtí novináři se v Gruzii stali terčem neznámých střelců. Na turecký vůz někdo v neděli střílel ze samopalů. Turecká televize záběry zveřejnila až ve čtvrtek. Následně někdo v pátek ostřeloval gruzínský štáb. Novináři byli zraněni. Jedinou obětí z řad novinářů zůstává po ruském náletu v Gori nizozemský reportér Stan Storimans.

Článek

Storimans podle organizace Human Rights Watch zemřel v úterý poté, co Rusové na Gori shodili kazetové bomby. Izraelec Zadok Jehezkeli byl zase vážně zraněn, v Tbilisi podstoupil operaci a pak byl převezen do vlasti. Šrapnel zasáhl vůz agentury Reuters.

Tamara Urušadzeová, reportérka gruzínské státní televize, se v pátek připravovala na přímý vstup. V tom ale na ni vypálil ostřelovač a trefil její levou paži.

Reportérku gruzínské televize postřelili v přímém přenosu. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Útok na turecký štáb dopadl hůř. Turci byli na cestě z Gori do jihoosetinského Cchinvali, když se ocitli pod palbou samopalů. Kamera ze zadního sedadla zachytila hlas reportéra, jak říká: „Dostal jsem zásah do hlavy“.

Další kulka skončila v rameni kameramana. Tým novinářů odříkávával modlitby, zatímco palba pokračovala a střely se zavrtávaly do karoserie a dělaly díry do skel.

Palba prý trvala skoro pět minut. Na auto střílela deseti- až patnáctičlenná skupina vojáků, kterou se nepodařilo identifikovat.

V potížích se v Gruzii tento týden ocitli i čeští novináři. Přepadeni a okradeni byli dva reportéři Reflexu a štáb digitální zpravodajské televize Z1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám