Hlavní obsah

V Gruzii byli přepadeni a okradeni čeští novináři

• Aktualizováno

Čeští novináři byli přepadeni a okradeni v Jižní Osetii, separatistické oblasti Gruzie zmítané boji. O Markovi Hudemovi a Tomáši Tesařovi z týdeníku Reflex nemá redakce zatím žádné další informace. Mluvčí vydavatele Kateřina Kuchařová ve středu řekla, že novináři přišli o automobil a techniku.

Foto: Ringier, ČTK

Marek Hudema (vlevo) a Tomáš Tesař

Článek

"Podle informace Jakuba Szántó z České televize je přepadla jednotka promoskevských (osetských) vojáků," uvedla Kuchařová. Reflex proto žádá ty, kdo by okradeným mohli jakkoli pomoci, aby kontaktovali redakci.

Podle informací televize Z1 byl přepaden také jejich štáb. 

Ozbrojený konflikt na Kavkaze mezi Ruskem a Gruzií začal v pátek po údajné gruzínské ofenzivě vůči separatistům v provincii Jižní Osetie, podporovanou Ruskem. Gruzínci narazili na ruskou armádu, která na ně zaútočila i mimo sporný region.

O víkendu se boje rozšířily i na další gruzínskou separatistickou oblast, Abcházii. Válčení si podle různých zdrojů vyžádalo tisíce mrtvých.

Ačkoliv obě strany v úterý přistoupily na příměří, Rusko ho podle gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho porušilo, což Moskva popírá. O nynější krizi na Kavkaze dnes v Bruselu jednali ministři zahraničí EU, do Gruzie jsou připraveni vyslat pozorovatelské síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám