Hlavní obsah

Vídeň připravila zátaras na hranici s Maďarskem

DPA, nek

Rakousko je s to rychle postavit na hranici s Maďarskem stokilometrovou bariéru v případě, že by se opět vyostřila uprchlická krize. Přípravné práce byly už dokončeny, potvrdil mluvčí policejního ředitelství spolkové země Burgenlandsko.

Foto: MTI

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by počet uprchlíků vzrostl, může být plot postaven v co nejkratší době. Je připravený,“ dodal mluvčí.

Úřady si už pronajaly pozemky od soukromých majitelů tak, aby pro bariéru měly čtyři metry široký pás, po němž by také jezdily policejní a vojenské hlídky.

Burgenlandsko má s Maďarskem společnou hranici v délce 300 kilometrů. Plán počítá se vztyčením zátarasu v délce 50 kilometrů v severní části hranice a dalších 50 kilometrů na jihu.

Většinu zadrží už ve vlacích 

Na zbývajících 200 kilometrech Rakousko s bariérou nepočítá, tamní terén je pro uprchlickou trasu nepříznivý. Nyní přes hranici prochází 20 až 30 běženců denně.

Rakousko zatím postavilo 3,7 kilometru dlouhý zátaras na jižní hranici se Slovinskem. Tam je ale situace už několik měsíců klidná.

Kontrolní režim zvažovala Vídeň také na hranici s Itálií v Brennerském průsmyku. Protože ale italské úřady zadrží většinu migrantů mířících k Brenneru už ve vlacích, pozastavila rakouská vláda v tomto úseku své plány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám