Hlavní obsah

Válku na Ukrajině zavinilo NATO, myslí si 45 procent Slováků

Bratislava

Po invazi Ruska na Ukrajinu na Slovensku výrazně klesla podpora ruského prezidenta Vladimíra Putina a dvě třetiny Slováků označily konflikt na Ukrajině za nevyprovokovanou a neomluvitelnou agresi ze strany Ruska. Současně si ovšem 45 procent lidí myslí, že válku vyprovokovalo NATO v čele s USA. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro mezinárodní organizaci Globsec.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Пожарные в Харькове тушат пожары после обстрела

Článek

Dvě třetiny Slováků (66,3 procenta) označilo konflikt na Ukrajině za nevyprovokovanou a neomluvitelnou agresi ze strany Ruska. Jenže až 44,8 procenta Slováků uvedlo, že válku na Ukrajině zavinila Severoatlantická aliance v čele s USA.

Putina vnímá pozitivně 28 procent lidí

Podle výzkumu notně klesla podpora ruského prezidenta Vladimira Putina. zatímco v březnu 2021 ho vnímalo pozitivně 55 procent obyvatel Slovenska, o rok později to bylo jen 28 procent. Vyšší sympatie má ruský prezident u mužů a u starší generace. Sympatie k Putinovi klesají s vyšším vzděláním respondentů.

S výrokem, že Putin chce obnovit ruské impérium, a je proto hrozbou nejen pro Ukrajinu, ale i pro další země, souhlasí 64,5 procenta Slováků.

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Evropa

Popularita ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dosahuje v současnosti na Slovensku téměř 54 procent. Až 47 procenta Slováků si však myslí, že ukrajinský prezident by měl souhlasit se všemi ruskými podmínkami, aby zabránil dalšímu krveprolití.

Téměř 61 procent účastníků průzkumu uvedlo, že umístění vojáků NATO na východní hranici Slovenska posílí bezpečnost země. Necelých 47 procent respondentů se domnívá, že Evropská unie včetně Slovenska by měla postihnout Rusko nejpřísnějšími sankcemi i za cenu vyšší ceny energií a benzinu.

Většina Čechů odsuzuje útok Ruska a chce přijmout uprchlíky

Domácí

V České republice probíhal podobný rychlý průzkum v den invaze 24. února. Útok na Ukrajinu jako agresi Ruska označilo 90 procent lidí.

Anketa

Myslíte si, že je Rusko po Ukrajině hrozbou pro další země?
Ano
58,8 %
Ne
41,2 %
Celkem hlasovalo 22351 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám