Hlavní obsah

V Turecku se v červenci uskuteční předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Krize, kterou vyvolaly opakované neúspěšné volby tureckého prezidenta, vedla k vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Uskuteční se 22. července. Ve čtvrtek to schválil turecký parlament.

Článek

Poslanci schválili návrh vládní Strany spravedlnosti a pokroku (AKP), jejíž kandidát Abdullah Gül nebyl zvolen prezidentem, když opoziční poslanci opustili budovu sněmovny. Ústavní soud volbu anuloval, protože se jí nezúčastnil dostatečný počet zastupitelů.  [celá zpráva]

Premiér Recep Tayyip Erdogan chtěl předčasné volby už v červnu, [celá zpráva] ale tak rychle je nebylo možné uspořádat. Erdogan žádá nové volby, které by daly jeho straně silnější mandát, aby mohl změnit ústavu a prezidenta by nevolili zastupitelé, ale lid. Současně by chtěl prosadit, aby prezident mohl být zvolen na dvě pětiletá období za sebou místo stávající úpravy, kdy stojí v čele státu sedm let, ale nemůže být znovuzvolen. Parlament by se podle něj měl volit jednou za čtyři a ne za pět let.

I přesto se 6. května uskuteční druhé kolo prezidentských voleb. Následující se pak budou konat v třídenních odstupech, přičemž od třetího kola už není nutná dvoutřetinová účast poslanců, takže by AKP mohla prosadit svého kandidáta.

Boj o sekulární charakter státu

Opozice jej odmítá, protože se obává, že AKP je příliš spojena s islamisty a Turecko by mohlo ztratit sekulární tvář. Původně měl být nominován na post prezidenta právě Erdogan, ale po masových protestech jej nahradil Gül, protože Erdogan je spojován s muslimskými kruhy. [celá zpráva] Volbu odmítá i armáda, která je sekulární. EU ji však už varovala, aby nezasahovala do politického dění.

Reklama

Související články

Turci demonstrovali proti islamizaci státu

Tři sta tisíc Turků pochodovalo Ankarou na manifestaci, aby odradili premiéra Recepa Tayyipa Erdogana od jeho kandidatury na prezidentský úřad. Obávají,...

Turecký soud anuloval volbu prezidenta

Turecký ústavní soud v úterý prohlásil za neplatné páteční první kolo prezidentských voleb, ve kterém v parlamentu neuspěl kandidát proislámské vlády Abdullah...

Výběr článků

Načítám