Hlavní obsah

V Tatrách utratili medvědici s mládětem

Medvědici s dvouletým mládětem usmrtili ochranáři v nočních hodinách z neděli na pondělí u horského hotelu Sliezsky dom ve Vysokých Tatrách.

Foto: Státní lesy TANAP

Usmrcená medvědice s medvídětem

Článek

„Za účasti veterináře byla zvířata uspána narkotizační šipkou a pak byla provedena eutanázie,“ řekl ředitel Tatranského národního parku (TANAP) Pavol Majko.

Medvědice a její čtyři medvíďata si zvykly na stravu z kontejnerů a zásahový tým vyhodnotil situaci tak, že byly pro návštěvníky této části Vysokých Tater nebezpečné. Další tři mláďata stejné medvědice utekla do lesa, ale čeká je pravděpodobně stejný osud.

Řidič dodávky si dal na Slovensku kokainovou pauzu. Zachytila ho kamera

Zahraniční

„Mladí humanisté by si měli nastavit zrcadlo. Naše pohodlnost nám mnohdy nedovolí zamyslet se nad důsledky našeho jednání. To znamená, že například u Sliezského domu jsou otevřené dva velké kontejnery s odpadky. Nedivím se, že tam medvědice s mláďaty šla,“ řekl Majko.

Ředitel TANAP konstatoval, že k usmrcení došlo maximálně humánně. „Je to ponaučení pro nás všechny. Pokud by se člověk dostal do střetu s medvědicí s mláďaty, mohla by zareagovat velmi ostře,“ upozornil. Odchyt nepřicházel v úvahu, protože zoologické zahrady už další medvědy nepřijímají, ochranáři byli proto nuceni přistoupit ke zmíněnému řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám