Hlavní obsah

V Řecku znovu přibývá migrantů

Atény
Aktualizováno

V Řecku znovu přibývá nově příchozích migrantů. Tamní pobřežní stráž za 24 hodin do pátečního rána zaznamenala příjezd 261 lidí. Ještě před pár dny jich byly nanejvýš desítky.

Foto: Fotis Plegas G, Reuters

Migranti na člunu u Lesbu na archivním snímku

Článek

Většina migrantů mířila k ostrovům v Egejském moři blízko tureckého pobřeží. Většina dorazila na Lesbos, zbylí na Chios, Samos, Leros a Karpathos. Sedm desítek lidí bylo vyzvednuto u ostrůvku Sapientza poté, co jejich loď ztroskotala. Pobřežní stráž běžence převezla na pevninu, kde je čekala registrace.

Řecké ostrovy byly od loňska pod náporem migrantů převážně z válečných oblastí na Blízkém východě, od jara ale nových běženců ubylo v důsledku dohody EU s Tureckem o zadržování a vracení migrantů do Turecka. V uplynulých dnech jich zde registrovali někdy pár desítek a nanejvýš 150 za den.

Foto: Mapy.cz

Ty, kteří v Řecku nemají právo na azyl, čeká podle dohody navrácení do Turecka. Ankara však vyhrožuje zrušením dohody, pokud EU do konce roku nezavede bezvízový styk pro její občany. [celá zpráva]

Rakousko v této souvislosti volá ústy svého ministra zahraničí Sebastiana Kurze po uzavření hranic na tzv. balkánské cestě, po níž se migranti vydávají dál do vnitrozemí a většinou bohatších západních států. [celá zpráva]

Zatímco loni do Řecka přišly stovky tisíc lidí, letos jich zatím je 58 000. Agentura AP uvedla, že asi 11 000 jich čeká na vyřízení žádostí většinou v přeplněných táborech na ostrovech.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám