Hlavní obsah

V připravovaném teroristickém útoku v Moskvě měl prsty Islámský stát, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Necelé dva týdny po zahájení náletů ruského letectva v Sýrii Moskva oznámila, že se tajné službě FSB podařilo zabránit teroristickému útoku v hromadné dopravě v ruské metropoli. Policisté při razii zabavili několik kilogramů výbušnin a pozatýkali patnáct lidí.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Policista v moskevském domě, kde byla objevena podomácku vyrobená výbušná zařízení.

Článek

„Při nedělní razii v centru Moskvy, kde se bandité skrývali, se podařilo zabavit a deaktivovat podomácku vyrobené výbušniny. V policejní cele skončilo celkem patnáct lidí, přičemž dvanáct z nich pochází ze Severního Kavkazu,” napsala v pondělí agentura Interfax.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tři zbylí zadržení pocházejí podle zdrojů Interfaxu ze Sýrie. Dva z nich tam podle FSB prošli výcvikem Islámského státu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Byt v moskevském domě, kde byla podle tajné služby FSB objevena podomácku vyrobená výbušná zařízení.

Účinky případné exploze u zabavených výbušnin by podle FSB odpovídaly zhruba pěti kilogramům TNT. Byly podle pyrotechniků vyrobeny podobně, jako nálože odpálené o víkendu v Ankaře, kde zemřely desítky lidí. [celá zpráva]

Moskevské bomby prý měli atentátníci v úmyslu odpálit prostřednictvím mobilních telefonů.

Není to msta za Sýrii, ujišťuje FSB

Ze Sýrie do Ruska skupina dorazila dlouho předtím, než letectvo zahájilo údery na cíle IS v Sýrii, uvedla tajná služba ve snaze zabránit spekulacím, že připravovaný útok měl být odvetou za ruské nálety.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Policista před domem v Moskvě, kde byla objevena podomácku vyrobená výbušná zařízení.

Zadrženou skupinu podle FSB financovali nejmenovaní terorističtí velitelé, kteří údajným atentátníkům dodali i trhavinu. Nálož byla připravena k odpálení, při likvidaci museli pyrotechnici obytný dům i blízké okolí evakuovat, konstatovala FSB.

Podle aktuálních statistik, na které se odkázala agentura AP, se k Islámskému státu přidalo na 2 400 ruských občanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám