Hlavní obsah

V případě zadrženého českého řidiče obžalovali Slováci dva Slovince

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Dvěma Slovincům obžalovaným na Slovensku z nepovoleného převozu 10 000 litrů látky k výrobě heroinu v hodnotě 300 tisíc eur (7,6 miliónu Kč) hrozí až doživotní tresty. Uvedli to představitelé tamní generální prokuratury na úterní tiskové konferenci. Při transportu látky byl v roce 2010 zadržen český řidič kamiónu Zdeněk Pekara, který strávil Vánoce v tureckém vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V případě čelí obvinění dalších devět osob. Policejní prezident Tibor Gašpar potvrdil, že v rámci odhalování mezinárodního gangu bylo zajištěno celkem 17 tun chemikálie, z níž by se dalo vyrobit až osm tun heroinu. Není vyloučeno, že peníze získané prodejem drog chtěl gang použít k nákupu zbraní.

Na odhalení gangu se podíleli také čeští kriminalisté. Transport látky ze Slovenska do Turecka se ovšem konal pod dohledem policie několika zemí, přesto turecké orgány řidiče kamiónu zadržely.

Slovenská strana nadále tvrdí, že nepochybila. Pekaru ani českou dopravní společnost však o nákladu ani o probíhající policejní akci nikdo neinformoval. “Turecká strana byla informována, že řidič české přepravní společnosti není členem organizované skupiny a nemá povědomí o přepravované látce,“ uvedl prokurátor Radoslav Mandalík.

Slovensko letos Pekaru odškodnilo částkou 25 tisíc eur (asi 640 tisíc Kč). Řidič byl totiž v důsledku nepovedené akce z Turecka vyhoštěn a ztratil práci u dopravní společnosti, která jezdí výhradně do Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám