Hlavní obsah

V Minsku opět demonstrují desetitisíce lidí. Policie zatýká

Minsk
Aktualizováno

V běloruském hlavním městě Minsku znovu protestují desítky tisíc lidí proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Informoval o tom zpravodajský server Tut.by. Zadrženo bylo nejméně 100 lidí, oznámilo ministerstvo vnitra. Demonstrace se konají i v dalších běloruských městech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v BěloruskuVideo: Reuters

 
Článek

Prezident se potýká s vlnou protestů a stávek poté, co jej úřady minulý měsíc prohlásily vítězem prezidentských voleb z 9. srpna. Podle opozice byl ovšem výsledek zmanipulovaný a neuznala ho mimo jiné ani EU.

Lukašenko volební podvody popírá a nejeví žádné známky ochoty k ústupkům.

Lukašenko obvinil Prahu, že podněcuje protesty, a Berlín, že si vymyslel otravu Navalného

Evropa

Policie sleduje úředně nepovolený pochod demonstrantů Minskem ve velkém počtu. Disponuje i obrněnou technikou, která je rozmístěna na strategických místech metropole. Pouze Lukašenkovu rezidenci, kam část demonstrantů zamířila, střeží deset obrněných transportérů, uvedla agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Pochod demonstrantů Minskem

Lidskoprávní organizace Vjasna podle AFP sdělila, že v centru Minsku bylo zadrženo nejméně 37 osob. Ministerstvo vnitra později informovalo o nejméně stovce zadržených.

Podle Interfaxu několik osob utrpělo zranění při potyčkách u minského závodu na traktory MTZ.

Demonstrace a policejní zásahy i v dalších městech

Protesty se odehrávají v dalších běloruských městech, mimo jiné v Grodnu, Brestu, Mogilevu či Bobrujsku.

V Grodnu na hranici s Polskem a Litvou uniformovaní policisté zaútočili na demonstranty a rozehnali jejich shromáždění. Podle agentury DPA použili i slzný plyn.

Na sociálních sítích kolovaly snímky, jak jsou policisty odvlékány i postarší ženy. Zatýkání se podle tut.by odehrálo i v Brestu.

Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům v Minsku, ženy si před ně klekají

Evropa

Česko se rozhodlo poskytnout zdravotní péči a rehabilitaci pro Bělorusy zraněné při protestech po srpnových prezidentských volbách, a to prostřednictvím zdravotně humanitárního programu Medevac. Přepraví je česká armáda, veškeré náklady na dopravu i pobyt uhradí ČR.

Zraněné Bělorusy přiveze armáda do Česka na léčení

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Policejní šiky v Minsku připravené proti demonstrantům

Reklama

Související články

Kreml by síly do Běloruska vyslal bez ptaní

Pokud vyslání ruských sil do Běloruska bude nezbytné, nebude to vyžadovat ani souhlas horní komory ruského parlamentu, protože s pomocí spojenců počítají již...

Výběr článků

Načítám