Hlavní obsah

Zraněné Bělorusy přiveze armáda do Česka na léčení

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní péči a rehabilitaci pro Bělorusy zraněné při protestech po srpnových prezidentských volbách Česko poskytne prostřednictvím zdravotně humanitárního programu Medevac. Přepraví je česká armáda. Veškeré náklady na dopravu i pobyt uhradí ČR.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Čtvrteční protest v Misnku

Článek

„Obdobná přijetí osob jsou realizována ministerstvem vnitra z míst zasažených válkou, konflikty či nepokoji v rámci aktivit programu Medevac, a to již od roku 1993,“ uvádí podle informací Práva v dokumentu pro vládu ministerstvo vnitra, které je koordinátorem tohoto programu.

Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům v Minsku, ženy si před ně klekají

Evropa

Kolika lidem Česko pomoc poskytne, zatím není jasné. Na vytvoření seznamu osob spolupracují s českými orgány i zástupci běloruské menšiny v České republice.

Na jaře se ušetřilo

Vláda o pomoci Bělorusku rozhodla již minulý týden a vytvořila zvláštní fond, na který vyčlenila 10 milionů korun z rozpočtu ministerstva zahraničí. Z něho se má hradit pomoc perzekvovaným lidem, léčba zraněných nebo podpora nezávislých běloruských médií.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale na zdravotnickou péči v rámci Medevacu mimořádné peníze nežádá. „Program Medevac disponuje potřebným rozpočtem, ze kterého budou hrazeny veškeré náklady spjaté s přijetím, zejména náklady na dopravu, ubytování v ČR a poskytnutí potřebné zdravotní a rehabilitační péče,“ sdělil Hamáček v materiálu, který má Právo k dispozici.

Lukašenko obvinil Prahu, že podněcuje protesty, a Berlín, že si vymyslel otravu Navalného

Evropa

Program má pro letošní rok podle usnesení vlády z února k dispozici 54 milionů korun. Kvůli pandemii ale musela být zrušena či přesunuta většina aktivit programu Medevac naplánovaných na březen až červen, takže se ušetřilo.

Vnitro má podle Hamáčkova dokumentu za úkol výběr osob, zajistí také jejich ubytování v ČR včetně jejich izolace, uhradí i testování na covid-19. O dopravu se postará ministerstvo obrany prostřednictvím tzv. vládní letky.

Běloruští studenti bojkotovali začátek školního roku

Evropa

Resort zahraničí prostřednictvím ambasád zajistí koordinaci na místě, vydání víz a další administrativu. Na ministerstvu zdravotnictví bude odpovědnost za přijetí pacientů v jím zřízených nemocnicích. Vojtěchův resort projedná uvolnění kapacit a specializací na lékařské a rehabilitační úkony.

Reklama

Výběr článků

Načítám