Hlavní obsah

V Egejském moři nemohou vládnout pašeráci. Merkelová chce, aby EU zakročila

Berlín

Evropská unie by měla aktivněji řešit situaci uprchlíků směřujících z Turecka do Řecka a dál do Evropy. Po jednání s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem to v pátek řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní není přípustné, aby v Egejském moři vládli pašeráci.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem

Článek

„Musíme změnit ilegální migraci na legální migraci,“ uvedla Merkelová k uprchlíkům připlouvajícím k řeckým břehům. Podle ní nelze připustit, aby na moři mezi Tureckem a Řeckem vládli pašeráci, kteří jen chtějí vydělat na lidském utrpení.

Merkelová v té souvislosti hovořila o „kontingentech” EU, ale neupřesnila, co tím myslí. Kromě toho uvedla, že je třeba podpořit také činnost unijní pohraniční agentury Frontex.

Německá kancléřka poznamenala, že v oblasti dochází opakovaně k lidským tragédiím a připomněla páteční potopení dvou lodí s migranty, které nepřežilo více než 40 lidí a mezi nimi mnoho dětí. [celá zpráva]

Klíčová pro zvládnutí uprchlické krize je podle ní pomoc EU Turecku, které na svém území hostí 2,5 miliónu uprchlíků z válečné Sýrie. Unie se už v listopadu dohodla, že Ankaře poskytne tři miliardy eur na pomoc pro uprchlické tábory.

Německo má s Tureckem také bilaterální spolupráci zaměřující se hlavně na pomoci miliónu syrských dětí v Sýrii, zvláště na jejich vzdělávání a lékařskou péči.

Merkelová s Davutogluem hovořila také o společném boji proti Islámskému státu a situaci v Iráku. Zmínila rovněž, že Turecko by mělo vyřešit konflikt s Kurdskou stranou pracujících (PKK) politicky, protože při obnovených bojích „jsou zasaženi také nevinní lidé“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám