Hlavní obsah

Německý vicekancléř chce řešení uprchlické krize do jara

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí kvůli neustálému přílivu běženců rostoucímu tlaku nejen ze strany nespokojených obyvatel a členů své vládní strany, ale také od koaliční sociálně demokratické strany SPD. Šéf socialistů a vicekancléř Sigmar Gabriel chce, aby řešení uprchlické krize, které Merkelová žádá na celoevropské úrovni, bylo funkční do jara, napsala agentura DPA.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Předseda SPD Sigmar Gabriel

Článek

"Když opatření na jaře nebudou fungovat, dostaneme se na čísla, která budou složitá," řekl Gabriel. Merkelová podle něj má pravdu v tom, že právo na azyl nemůže existovat s žádnými početními limity. "Ale v demokracii rozhodují občané," dodal s tím, že radí prověřit možnosti stanovení stropu na počet azylantů. Jeho výši ale neupřesnil.

"Německo může přijmout mnohem více než 200 000 lidí ročně, jak naznačuje (šéf kancléřčiny sesterské bavorské CSU) Horst Seehofer. Kvóta ale musí být výrazně nižší než počet lidí, kteří přišli loni," uvedl.

Do Německa v uplynulém roce přišlo podle oficiálních statistik takřka 1,1 miliónu běženců.

CSU chce změnu

Bavorská CSU, která s kancléřčinou CDU tvoří konzervativní unii, po změně přístupu k azylové politice volá dlouhodobě.

"Únorový summit Evropské unie musí přinést přijatelné evropské řešení," řekl v dnešním vydání listu Passauer Neuen Presse poslanec CSU Stephan Mayer. "Pokud se k tomu Evropa nebude mít, musí spolková vláda sáhnout po opatřeních na státní úrovni, aby se počet běženců rychle a výrazně snížil," dodal.

Merkelová čelí ve vládní unii CDU/CSU rostoucím potížím, proti její migrační politice se staví asi třetina členů společného poslaneckého klubu. Kritické je rovněž obyvatelstvo. Zhruba polovina Němců podle posledních průzkumů pochybuje o tom, že se jejich země zvládne s krizí vypořádat.

Nespokojenost s vývojem uprchlické krize se může projevit ve volbách. Německo letos čeká několik zemských i komunálních hlasování. Například v březnu budou Němci vybírat nové zemské zákonodárce v Bádensku-Württembersku, Porýni-Falci a Sasku-Anhaltsku, v září pak v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Berlíně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám