Hlavní obsah

V Chersonu zadrželi ukrajinského partyzána, uvedlo Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherson

V okupovaném Chersonu byl zadržen bývalý voják ukrajinské armády, který působil jako návodčí. Ukrajinskému velení předával souřadnice ruských vojenských objektů, napsala ve čtvrtek ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj z armády.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci u svého vozidla v okupovaném Chersonu

Článek

Zadržený osmatřicetiletý Petro Žadan vypověděl, že po začátku ruské vojenské operace na Ukrajině se spojil se svým bývalým velitelem kapitánem ukrajinské armády Serhijem Černaševým, který slouží v Mykolajivu. A nabídl mu svou pomoc.

„Požádal mne (Černaševyj), abych v Chersonu našel místa soustřeďování ozbrojených sil Ruské federace a předával souřadnice. Odpověděl jsem mu, že souhlasím,“ řekl zadržený Žadan ve vyjádření na kameru.

RIA Novosti ho neoznačila za partyzána, ale za návodčího.

Případ ukazuje, že v okupované Chersonské oblasti působí partyzáni, protože je Žagan bývalým vojákem.

Potvrzují se tak informace ukrajinského vedení, že obyvatelé Chersonské oblasti nesouhlasí s okupací a stavějí se proti ní.

Ruské jednotky jsou navíc v Chersonu pod tlakem ukrajinských sil, které se snaží okupanty vyhnat ze západního břehu Dněpru a opakovaně ničí mosty, po nichž jsou ruské jednotky v Chersonu zásobovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám