Hlavní obsah

V centru Moskvy hořel historický dům, nejméně sedm mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Moskvy na bulváru Nikitsky hořel sedmipatrový obytný dům, v němž je více než stovka bytů. Plameny narušily statiku domu a hrozí jeho zhroucení, píše agentura TASS. První informace hovoří o sedmi obětech a zatím neupřesněném počtu zraněných.

Foto: Handout, Reuters

V noci na pondělí hořel v centru Moskvy sedmipatrový historický dům.

Článek

„Hrozí kolaps celé budovy. Pokračuje dohašování a demontáž konstrukce,“ uvedl zdroj z hasičských jednotek. Dům je památkově chráněný a pochází z roku 1912.

Hořet podle médií začalo zřejmě v bytě dcery ruského violisty Jurije Bašmeta. V domě, kde se ceny bytů pohybují v rozmezí 36,9 milionu až 164 milionů rublů (asi 12,6 milionu až 56 milionů Kč), žije několik známých umělců a umělkyň. Hořela dvě patra.

Foto: Handout, Reuters

Historické budově hrozí zřícení.

Požár vypukl v pondělí 01.40 hodin moskevského času. Hořet začalo v pátém patře, plameny se rychle rozšířily a zachvátily plochu přes 1500 metrů čtverečních. Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu až kolem 05.00 hodin. Z domu bylo evakuováno 42 lidí včetně osmi dětí.

Příčiny požáru se zkoumají. Vyšetřovatelé hovoří o možném zkratu starého elektrického vedení nebo o neopatrném zacházení s ohněm. Lidé, kteří přišli během požáru o život, se udusili kouřem. Dvě oběti se hasičům podařilo najít ještě živé, jeden muž ale zemřel ještě ve vchodě do domu, druhý v sanitce cestou do nemocnice.

Zásah hasičů byl velmi komplikovaný, protože budova má podlahy z tvrdého dřeva a mnoho bytů prošlo přestavbou. S požárem bojovalo na osm desítek hasičů, povoláno muselo být i pět jeřábů.

Při požárech v Rusku zahynou každoročně tisíce lidí. Počet obětí tam bývá mnohem vyšší než v lidnatější Evropě či USA. Hlavní příčinou bývá zchátralá infrastruktura, závadné topení či elektrické vedení, nedodržování předpisů spojené s uplácením inspektorů i obyčejné lajdáctví.

Reklama

Výběr článků

Načítám