Hlavní obsah

V bruselském bytě, kde se střílelo, našli stopy po teroristovi z Paříže Abdeslamovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

V bruselském bytě, v němž v úterý zasahovala policie, se našly stopy DNA a otisky prstů uprchlého teroristy z Paříže Salaha Abdeslama. S odkazem na vyšetřovatele to v pátek uvedla francouzská a belgická média. Spekuluje se, že Abdeslam byl jedním z dvojice lidí, kteří z bytu utekli.

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Článek

„Tyto stopy jsou velmi staré a Salah Abdeslam je už daleko,” uvedl server Le Figaro. Jiné zdroje ale mluví o tom, že Abdeslam byl jedním z těch, kdo po policistech stříleli. Belgická veřejnoprávní stanice RTBF na svých webových stránkách uvedla: „Podle našich informací je více než pravděpodobné, že je jednou ze dvou osob, které během přestřelky uprchly.“

Jedná se o byt na bruselském předměstí Forest. V něm v úterý prováděla společně prohlídku belgická a francouzská policie. Uvnitř ale byli dva lidé, kteří na ně začali pálit z kalašnikovů. Šest policistů postřelili a utekli. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté prohledávají byt v Bruselu v souvislosti s úterní přestřelkouVideo: Reuters

Během následné policejní akce navíc na policisty z jednoho domu začal střílet 35letý Alžířan Mohamed Ben Caïd. Policisté ho zastřelili. V bytě, kde se našla salafistická literatura, vlajka Islámského státu a množství munice, zřejmě pobývali ještě dva další neznámí lidé.

Salah Abdeslam bývá označován za osmého útočníka během teroru v Paříži loni v listopadu, kde islámští teroristé povraždili 130 lidí. Předpokládá se, že Abdeslamovi buď selhaly výbušniny, anebo tlak neunesl a úkol nesplnil. V noci po útocích zavolal z Paříže do Bruselu, kde žil, dvěma kamarádům a ti ho přijeli vyzvednout. V Bruselu se pak Abdeslamova stopa ztratila. Ještě předtím trojice projela třemi policejními kontrolami a zachytily je i kamery na čerpací stanici, u které zastavili. [celá zpráva]

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Mluvčí belgické prokuratury Eric Van Der Sypt ještě ve středu popíral, že by pokračující policejní akce v Bruselu s Abdeslamem souvisely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám