Hlavní obsah

V Británii léčí nově covid monoklonálními protilátkami

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii je oficiálně schválena léčba covidu-19 lékem Ronapreve, který využívá dvou monoklonálních protilátek (mAbs) casirivimab a imdevimab. Ronapreve je k experimentálnímu použití schválen už ve dvaceti zemích, v USA se jmenuje Regen-CoV. Loni jej dostal americký prezident Donald Trump. Lék se experimentálně používá i v Česku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Obě syntetické monoklonální protilátky brání koronaviru, aby se napojil na receptory (AC2) na napadené buňce. Jedna z těchto látek byla získána od pacienta, který se vyléčil, pak byla dále upravena.

Druhou produkují geneticky upravené myši, které mají lidský imunitní systém.

Výhodou kombinace obou látek je to, že každá část reaguje na jinou část S-proteinu, jímž se virus navazuje na napadenou buňku. Roste tak šance, že se viru nepodaří uniknout imunitnímu systému.

Trumpem vychvalovaný lék od Regeneronu je schválen k použití

Amerika

V Británii tento týden distribuují lék do nemocnic. Podávat se má především nakaženým, u nichž nedochází k adekvátně silné imunitní reakci.

Především jde o lidi nad padesát let s nízkou hladinou protilátek v krvi, pak lidi mezi 12 a 49 lety s oslabenou imunitou a některými autoimunitními nemocemi.

Před podáním se navíc musí vždy otestovat hladina protilátek v krvi nemocného.

EMA doporučila používat lék od Regeneronu k léčbě covidu-19

Evropa

Britská vláda uvádí, že schválení léku Ronapreve potvrzuje vůdčí pozici země v boji proti koronaviru.

Británie jako první začala očkovat, prvenství má i v léčbě covidu dexamethasonem, což zachránilo už 22 tisíc životů ve Spojeném království a milion na světě. A také zahájila jako první léčbu tocilizumabem a sarilumabem.

Regn-cov2 dostal první pacient s covidem, brzdí ho však přísná kritéria

Koronavirus

Britský zdravotnický systém podle BBC uvedl, že má dostatek balení léku a brzy jej rozšíří po celé zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám