Hlavní obsah

V Berlíně nouzově přistálo letadlo Ryanairu mířící do Polska, prý kvůli bombě

– Berlín • Aktualizováno

Na berlínském letišti v neděli večer neplánovaně přistálo letadlo společnosti Ryanair, které mířilo z Dublinu do Krakova. Stroj byl odstaven na vzdálené stanoviště a prohledala ho policie. Letoun přistál na žádost pilotů. Podle deníku Bild byla důvodem hrozba pumovým útokem. Policie na palubě letadla nic podezřelého nenašla.

Foto: Christophe Gateau, ČTK/AP

Německá policie u letadla Ryanairu v Berlíně

Článek

Letoun mířící z Dublinu do Krakova přistál na Letišti Willyho Brandta Berlín Braniborsko (BER) v neděli krátce po 20:00.

Policisté stroj prohledali. Za pomoci policejních psů také zkontrolovali vyložená zavazadla cestujících, uvedly agentura DPA a server časopisu Focus. Asi 160 cestujících bylo převezeno do terminálu letiště, kde o ně bylo postaráno. Před čtvrtou ráno mohli pokračovat v cestě náhradním letadlem.

Podle Bildu šlo o hrozbu bombou

Policie se k podrobnostem neplánovaného přistání nechtěla z taktických důvodů moc vyjadřovat, její mluvčí řekla: „Policejní síly jsou na místě, kde stojí letadlo.” Po prohledání stroje uvedla pro agenturu AFP, že policie neodhalila žádné nebezpečí.

Mluvčí berlínského letiště Jan-Peter Haack řekl Bildu, že posádka ohlásila „nouzovou situaci“ a dostala okamžitě povolení přistát. Bild uvedl, že důvodem přistání byla hrozba bombovým útokem.

Už loni v létě musel stroj Ryanairu letící z Dublinu do Krakova přistát kvůli hrozbě bombou v anglickém Stanstedu. Žádná bomba na jeho palubě nebyla.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Běloruský případ

Kvůli údajné bombové hrozbě minulou neděli přistálo v Minsku letadlo Ryanairu letící z Atén do Vilniusu. Po nouzovém přistání byl zatčen v běloruském hlavním městě v exilu žijící opoziční novinář Raman Pratasevič se svou přítelkyní, kteří byli na palubě letadla.

Bělorusko, kam kvůli incidentu přestala létat letadla EU, se hájí, že stroj přistál, protože jeho úřady dostaly informaci o bombě na palubě. E-mail s údajnou bombovou hrozbou však přišel až po přistání stroje.

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám