Hlavní obsah

V Bělgorodské oblasti havaroval ruský bitevník Su-25

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělgorod

V ruské Bělgorodské oblasti se v pátek zřítil ruský bitevní letoun Suchoj Su-25. Jeho pilot se katapultoval a je naživu, uvedla agentura TASS. Stroj byl po dopadu na zem zcela zničen. Podle ruského letectva havaroval zřejmě kvůli technické závadě při cvičném letu. Ten však v oblasti, odkud startují letadla k úderům na Ukrajinu, působí nepravděpodobně.

Foto: Profimedia.cz

Ruské bitevníky Su-25 při nízkém letu

Článek

„V Bělgorodské oblasti došlo 17. června při plánovaném cvičném letu ke ztrátě letadla Su-25 při havárii. Pilot se katapultoval, pátrací a záchranná služba ho přepravila na leteckou základnu. K ohrožení zdraví letce nedošlo,“ uvedla tisková služba Západního vojenského okruhu.

Stroj dopadl na opuštěný okraj lesa v Koročasanském okresu, kde shořel. Žádné škody nezpůsobil.

„Podle předběžných informací mohla být příčinou nehody technická závada,“ dodal Západní vojenský okruh s tím, že na místě je vyšetřovací komise ruských vzdušných sil. Objevily se ale i spekulace, že při nízkém letu stroj narazil do vedení vysokého napětí.

Velké ztráty Su-25

Cvičný let v oblasti, kudy létají bojové letouny a vrtulníky útočící na Ukrajinu, je ale málo pravděpodobný. Ruská armáda dokonce k útokům na Ukrajinu využívá i mezinárodní letiště v Bělgorodu. Ruské šturmoviky Su-25 létají často při útocích na Ukrajinu extrémně nízko, aby je nedetekovaly ukrajinské radary a neriskovaly, že je zasáhne ukrajinská protivzdušná obrana. Mnohé se ale staly terči ručních protiletadlových střel kategorie MANPADS.

Podle specializovaného webu Oryx, který monitoruje ruské ztráty na základě fotografií zničených letadel, ztratilo Rusko 14 Suchojů Su-25, z nichž 12 bylo sestřeleno a další dva poškozeny. Jeden byl zasažen ruční protiletadlovou střelou a byl tak poškozen, že se ho nevyplatí opravovat.

Ukrajina ztratila devět Suchojů Su-25, přičemž osm jich bylo sestřeleno, poslední měl být podle sdělení ruského ministerstva obrany sestřelen ve čtvrtek v Charkovské oblasti. Zničeno mělo být i 15 ukrajinských dronů. Při ruských náletech měly být zničeny dva ukrajinské systémy protivzdušné obrany Buk M1 a Osa-AKM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám