Hlavní obsah

USA kvůli Ukrajině požádaly o svolání Rady bezpečnosti OSN

– Washington • Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN se bude poprvé věnovat současné krizi kolem Ukrajiny, která čelí hrozbě ruské invaze. Spojené státy ve čtvrtek požádaly, aby se v této věci orgán OSN odpovědný za zajištění světového míru sešel v pondělí v New Yorku.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti, na kterém byly schváleny nové sankce vůči Íránu.

Článek

„Rusko se dopouští dalších destabilizačních akcí namířených proti Ukrajině a představuje jasnou hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost i Chartu OSN,“ uvedla podle agentury Reuters v prohlášení americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Toto není okamžik, kdy bychom měli vyčkávat a přihlížet. Nyní je zapotřebí plné pozornosti Rady bezpečnosti a my se v pondělí těšíme na přímou a účelnou diskusi,“ dodala.

Pohledem Thomase Kulidakise: Reálná hrozba války, nebo jen zbytečné víření válečných bubnů

Komentáře

Podle diplomatů v OSN bude zřejmě jakýkoliv případný pokus o zablokování pondělní schůze neúspěšný. Kterýkoliv člen rady může požádat o procedurální hlasování, které může zasedání zablokovat. K tomu je zapotřebí alespoň devět z 15 hlasů, přičemž stálí členové – Čína, Rusko, USA, Británie a Francie – v tomto případě nemohou uplatnit právo veta.

USA: Nord Stream 2 se otevírat nebude, pokud Rusko napadne Ukrajinu

Zahraniční

Rusko v posledních týdnech vyslalo desetitisíce vojáků do blízkosti hranic s Ukrajinou. Kyjev, USA i další západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, to popírá.

Američané předali odpověď na ruské podmínky kvůli Ukrajině. Postoj k NATO se nezmění, slíbil Blinken

Evropa

Rusko rezoluce o Ukrajině blokovalo

Od  anexe Krymu v roce 2014 se Rada bezpečnosti kvůli Ukrajině sešla mnohokrát. Kvůli ruskému právu veta však v této věci nikdy nebyla schopna podniknout zásadní kroky.

Dá se očekávat, že jakoukoli rezoluci bude opět vetovat.

Moskva  předložila řadu bezpečnostních požadavků včetně toho, aby se NATO nerozšiřovalo na východ, což Západ odmítl.  Dále se ale jedná o omezení počtu zbraní.

Zelenskyj mluvil s Bidenem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dvě hodiny telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem o společném postupu, který má vést ke zmírnění současného napětí s Ruskem. Probrali také finanční pomoc Ukrajině.

„Debatovali jsme o nedávných diplomatických snahách o deeskalaci situace a dohodli se na společném postupu do budoucna. Poděkoval jsem Joeu Bidenovi za současnou vojenskou podporu. Možnosti finanční pomoci Ukrajině byly také předmětem diskuse,“ uvedla hlava ukrajinského státu na Twitteru.

Biden v rozhovoru zdůraznil závazek Spojených států vůči svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Zelenskému podle prohlášení Bílého domu také sdělil, že USA zkoumají možnosti další makroekonomické podpory Kyjevu, která by pomohla ukrajinské ekonomice v době ruského tlaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám