Hlavní obsah

Američané předali odpověď na ruské podmínky kvůli Ukrajině. Postoj k NATO se nezmění, slíbil Blinken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan ve středu večer přijel na ruské ministerstvo zahraničí, aby předal písemnou odpověď Washingtonu na požadavek Moskvy ohledně poskytnutí bezpečnostních záruk. Obsah reakce Sullivan nekomentoval. Americký ministr zahraničí Antony Blinken k tomu ale ve středu podotkl, že NATO zůstane dalším zájemcům otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Americký velvyslanec v Rusku John Sullivan přináší na ruské ministerstvo zahraničí americké odpovědi.

Článek

To, že velvyslanec předal americké odpovědi, mezitím podle agentury TASS potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí. Americký ministr zahraničí po doručení písemných odpovědí Antony Blinken prohlásil, že na politice otevřených dveří NATO se nic nezmění.

Nic se nemění, nic se nezmění... dveře NATO zůstávají otevřené.
Antony Blinken, ministr zahraničí USA

Blinken na tiskové konferenci nechtěl podrobněji mluvit o oficiální americké reakcí, nicméně uvedl, že předaný dokument opakuje dřívější postoje formulované veřejně. Očekává v následujících dnech další jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, až se Rusové seznámí s obsahem odpovědi. USA podle šéfa americké diplomacie preferují dialog a je na Rusku, jakou zvolí cestu.

„Nic se nemění, nic se nezmění... dveře NATO zůstávají otevřené," řekl dnes v této souvislosti Blinken. Uvedl, že dokument doručený ruské vládě je "pragmatický" a obsahuje i řadu amerických návrhů.Odpověď na ruské požadavky prý byla sestavována ve spolupráci se spojenci USA. Ti podle Blinkena vidí dané otázky stejně jako Washington.

USA jsou připraveny „posunout se dál", Rusko ale musí „deeskalovat" a upustit od agresivní rétoriky, řekl americký ministr zahraničí. Také se vyjádřil ke stahování amerických diplomatů z Ukrajiny a ujistil, že velvyslanectví USA v Kyjevě zůstává otevřené.

Rusko žádá záruky

Rusko v návrhu, předaném USA v polovině prosince, požadovalo od Američanů, aby zaručili, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhnou z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko.

Ruští představitelé opakovaně říkali, že očekávají od USA podrobnou odpověď na každý z osmi bodů návrhu.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov vyjádřil ochotu zveřejnit americkou odpověď, nicméně američtí diplomaté jej požádali, aby to nedělal, tvrdí Kommersant.

Kyjev: Rusko útok nechystá. Zatím

Zahraniční

Lavrov ve středu před ruskými poslanci prohlásil, že Moskva nemůže americký dokument zveřejnit, ale veřejnost v Rusku i v dalších zemích si zaslouží, aby byla informována o podstatě americké odpovědi. Podle Lavrova ministerstvo po americké odpovědi také předloží prezidentovi Vladimiru Putinovi návrhy dalších kroků v bezpečnostní oblasti.

Kyjev nemá námitek

Kyjev prostřednictvím ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby oznámil, že nemá vůči západní odpovědi na ruské požadavky námitek, neboť zohledňuje jeho postoje.

Washington podle Kommersantu předpokládá, že Rusko se může odhodlat použít proti Ukrajině sílu, jak o tom ve středu mluvila náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová. Útok by podle ní mohl nastat do poloviny února.

Biden hrozí Putinovi osobními sankcemi, Rusko přitom mohlo mít jiné cíle než invazi

Evropa

Rusko rozmístilo u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje možnou invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Jasné varování Rusku. V Estonsku přistály americké bitevníky F-15

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám