Hlavní obsah

Uprchlice z Ukrajiny porodila trojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin

Dva chlapce a jedno děvčátko přivedla na svět pětadvacetiletá Ukrajinka Ljubov, která uprchla před válkou na Ukrajině do slovenského Martina. Nemocnice na sociální síti informovala, že děti přišly na svět předčasně, ale jsou v pořádku.

Foto: unm.sk

Novopečená maminka Ljubov Kovalčuk s obrázky svých tří dětí

Článek

„Trojčata se narodila v 29. týdnu těhotenství, přičemž obvyklá délka těhotenství bývá 40 týdnů. Jejich porodní váha se pohybovala od 990 do 1270 gramů,“ řekla Katarína Maťašová, primářka neonatologické kliniky Univerzitní nemocnice v Martině. Trojčata dostala jména Samuel, Natanail a Eleanora.

Ruské rakety zabíjejí i děti. Během invaze jich zahynulo už 200

Válka na Ukrajině

Lékaři novorozence okamžitě po porodu umístili do inkubátorů. Trojčata navzdory tomu všemu zvládají všechna úskalí předčasného porodu. „Zatím se nevyskytly žádné neočekávané komplikace,“ dodala primářka.

Foto: unm.sk

Všechny tři děti, i když se narodily předčasně, jsou zatím podle lékařů v pořádku.

Šťastný otec je v akci ve Lvově

Maminka je rovněž v pořádku. „Když začaly na Kyjev dopadat první bomby, musela jsem utéct. Manžel zůstal, pracuje jako řidič pro organizaci Lékaři bez hranic,“ říká Ljubov. Z Kyjeva odjela ve dvacátém týdnu těhotenství.

Dětem z mariupolských krytů chybí slunce

Válka na Ukrajině

Dlouhá cesta ji fyzicky velmi vyčerpala. „Mám rodiče v Bratislavě, proto jsem zamířila na Slovensko,“ vysvětluje. Předčasný porod u trojčat je častý, protože dohromady děti váží tolik jako jedno dítě těsně před porodem a děloha spustí porod.

Foto: unm.sk

Děti lékaři ihned po porodu umístili do inkubátorů.

Lékaři se rozhodli přivést děti na svět císařským řezem. „Samozřejmě že jakmile to šlo, volala jsem svému muži. Překvapilo ho, že děti přišly na svět tak brzy. Byl nesmírně šťastný. Teď je ve Lvově, který Rusové bombardují,“ uvedla Ljubov.

Reklama

Výběr článků

Načítám