Hlavní obsah

Unie řeší, zda potápět lodě pašeráků lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie uvažuje o tom, jak potápět prázdné lodě, které pašeráci používají k převážení migrantů přes Středozemní moře do Evropy. Je to jeden z deseti bodů, který v pondělí předložila Evropská komise jako podklad pro společné jednání ministrů vnitra a zahraničí zemí osmadvacítky.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová

Článek

V návrzích se například počítá s posílením operací Triton a Poseidon a posílit evropskou agenturu Frontex, která za ochranu vnějších hranic EU odpovídá, potrdila šéfka diplomacie EU Federika Mogheriniová.

Unie by podle Mogheriniové ale měla také vzájemně více sdílet odpovědnost, pokud se týká rozmísťování uprchlíků.

Situací, kdy v moři při pokusu dostat se do Evropy umírají stovky lidí, se bude ve čtvrtek zabývat také mimořádný summit unie. Některé z předložených bodů by podle diplomatů měly tvořit základ chystaných závěrů jednání premiérů a prezidentů.

O svolání vrcholné schůzky požádala Itálie, která rostoucí uprchlickou vlnou zvládá s obtížemi. Rychlou reakci vyvolala především víkendová tragédie, při níž nedaleko libyjských břehů zahynulo asi 900 lidí, další oběti jsou ale hlášeny při jiných nehodách přetížených plavidel i dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám