Hlavní obsah

Umělá inteligence je podle Putina klíčem k ovládnutí světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslavl (Rusko)

Ruský prezident Vladimir Putin vidí v průlomu v rozvoji umělé inteligence klíč k budoucímu ovládnutí světa, a tak v pátek varoval před monopolem v této oblasti. Současně ujistil, že Rusko by v takovém případě bylo ochotné podělit se o své znalosti a technologie s celým světem.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na skupinové fotografii se studenty v Jaroslavli

Článek

„Umělá inteligence je budoucnost nejen Ruska, ale celého lidstva. Její rozvoj v sobě skrývá obrovské příležitosti i hrozby, které je nyní těžké předvídat,” uvedl Putin při dnešním setkání s žáky a studenty. „Ten, kdo získá náskok v této oblasti, se stanem pánem světa. Bylo by velmi nežádoucí, aby se tento monopol ocitli v něčích rukou, a proto my, pokud získáme náskok v této oblasti, tak se o tyto technologie podělíme s celým světem, jako se nyní dělíme o jaderné technologie. Ale musíme na tom pracovat už dnes, abychom nestáli na konci fronty,” řekl prezident.

Prezident debatoval s dětmi podle serveru Newsru.com podobně jako s poslanci a senátory během svých každoročních poselství o stavu země či debat s národem v přímém televizním přenosu. V úvodu hovořil o významu údajné síly tisíciletého Ruska, v jehož nitru se skrývá „jaderný reaktor našeho národa, našeho ruského člověka, který umožňuje zemi kráčet vpřed”. A doporučil žákům sepsat slohový úkol na téma, jak bude vypadat Rusko v polovině století.

Pak přešla řeč na bezpilotní letouny, výzkum nových materiálů a lety na Mars - a pokaždé šéf státu uváděl čísla a fakta. „Dokázal probrat s dětmi vesmír, mozek, lékařství, informační technologie i umělou inteligenci během 45 minut, tedy po dobu jedné vyučovací hodiny ve škole,” poznamenal server, který připomněl, že během léta měl prezident řadu schůzek se zástupci mladé generace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám