Hlavní obsah

Ukrajinu roztrpčilo kanadské rozhodnutí vrátit ruskou turbínu pro Nord Stream 1

Kyjev

Ukrajinská ministerstva energetiky a zahraničí dala v neděli najevo hluboké zklamání z rozhodnutí Kanady vrátit do Německa ruskou turbínu, jejíž opravu v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy a která je určena pro plynovod Nord Stream 1. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskou vládu, aby své rozhodnutí změnila.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Vyústění plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu

Článek

Vrácení turbíny se podle Ukrajiny rovná přizpůsobení sankcí uvalených na Moskvu „rozmarům Ruska“, napsala agentura Reuters.

Kanada v sobotu oznámila, že přizná výjimku ze sankcí, aby mohla vrátit do Německa opravenou ruskou turbínu. Povolení bude omezené a odvolatelné.

Dodala, že bez dodávek zemního plynu by německá ekonomika měla vážné problémy a Němcům by hrozilo, že s blížící se zimou nebudou moci vytápět své domovy.

Siemens Energy se ohradila vůči ruským tvrzením ohledně dodávek plynu

Ekonomika

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom v červnu výrazně omezila dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1. Zdůvodnila to zpožděním při opravě kompresorové turbíny v Kanadě.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck však omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Turbína se stala předmětem sporu mezi Německem a Ukrajinou. Kyjev už v minulosti vyzval Ottawu, aby si turbínu nechala, a tvrdí, že její vrácení by porušilo sankce uvalené na Moskvu.

Německo, které je silně závislé na dodávkách plynu z Ruska, naopak požadovalo vrácení turbíny.

Vraťte Nord Streamu 1 turbínu, naléhá Habeck na Kanadu

Zahraniční

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje už dříve uvedla, že turbína má být nejprve odeslána do Německa.

To ji následně dodá Gazpromu, nad kterým má kontrolu ruský stát. Kreml v pátek uvedl, že když se turbína z Kanady vrátí, dodávky plynu do Evropy zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám