Hlavní obsah

Arestovyč: Protiofenziva v Chersonu začala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Londýn
Aktualizováno

Ukrajinská operace za osvobození Chersonu začala, potvrdil poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Na sílící ukrajinskou protiofenzivu u Chersonu upozorňuje britská vojenská rozvědka jen den poté, co se ukrajinským silám podařilo podruhé zasáhnout americkými raketami Antonivský most přes Dněpr.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Antonivský most u Chersonu

Článek

Arestovyč potvrdil, že operace s cílem osvobodit Cherson „už začala“.

Ve středu zasáhli Ukrajinci klíčovou ruskou zásobovací trasu přes Antonivský most. Ukrajinští představitelé potvrdili, že jejich vojáci použili k poškození mostu přesné raketomety dodané USA.

Rusové obnovili obávané jednotky Berkut

Evropa

Podle Arestovyčových informací provádějí ruské síly „masivní přesun“ svých vojsk do jižních oblastí: „Bez ohledu na to, kolik soustředí nepřítel sil a zdrojů na západním břehu Dněpru, ukrajinské ozbrojené síly je napřed nechají bez skladů munice, paliva, spojení a velení a pak vyčistí území od zbytků sil.“

Podle něj mají Rusové tři možnosti: ustoupit, vzdát se, nebo být zničeni.

Ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak po úderu na Antonivský most na Twitteru napsal, že by se ruští „okupanti měli naučit, jak přeplavat Dněpr, nebo by měli Cherson opustit, dokud ještě můžou. Třetí varování už nemusí přijít.“

Britská rozvědka: Nabírá to na obrátkách

O tom, že se k protiofenzivě v Chersonské oblasti schyluje, se už spekulovalo několik posledních dní. Ve čtvrtek ráno „ukrajinská protiofenziva v Chersonu nabírá obrátky,“ uvedla britská rozvědka.

„Jejich (ukrajinské) síly s vysokou pravděpodobností zajistily předmostí jižně od řeky Inhulec, která tvoří severní hranici Rusy okupovaného Chersonu,“ dodala rozvědka, přičemž jméno města použila pro označení celé Chersonské oblasti.

Inhulec ústí do Dněpru asi 15 km nad Chersonem u železničního mostu přes řeku.

Foto: Ukrinform, Reuters

Díra v Antonivském mostu

Britská rozvědka také zmínila zásah Antonivského mostu.

„Ukrajina použila nové dalekonosné dělostřelectvo k poškození nejméně tří mostů přes Dněpr, které Rusko používá k zásobování oblastí pod svou kontrolou.“

„Jeden z nich, 1000 metrů dlouhý Antonivský most u Chersonu, byl minulý týden poškozen. Ukrajina jej zasáhla znovu 27. července 2022 a je vysoce pravděpodobné, že přechod (přes řeku) je nyní nepoužitelný,“ dodala rozvědka.

Most ve středu místní správa uzavřela, auta po něm neprojedou. Třetím zasaženým mostem je zřejmě míněn most u Nové Kachovky, který byl zasažen při ostřelování.

Ohrožená ruská armáda

Britská rozvědka upozornila, jaké dopady má ničení mostů. „Ruská 49. armáda dislokovaná na západním břehu řeky Dněpr nyní vypadá velmi zranitelně.“

„Podobně politicky důležité lidnaté město okupované Rusy, Cherson, je nyní prakticky odříznuté od dalších okupovaných území. Jeho ztráta by vážně poškodila ruské snahy vykreslit okupaci jako úspěšnou,“ doplnila rozvědka.

Ukrajina opět zasáhla most v okupovaném Chersonu, jezdit se po něm nedá

Evropa

Rusové přecházejí od útoku k obraně

Arestovyč ale připustil i možné potíže. Zmínil, že ruské síly ve třech oblastech na jihu Ukrajiny provádějí masivní přeskupení.

Podle něj to naznačuje změnu taktiky Moskvy od ofenzivní k defenzivní. „Postaví nás to do pozice, kdy nebudeme schopni osvobodit celé své území.“

Rusko se snaží zastavit ukrajinský postup na jihu

Evropa

Zástupce šéfa Ruskem dosazené vojensko-civilní zprávy Chersonské oblasti Kirill Stremousov ale na svém kanálu na Telegramu ráno napsal, že všechny příběhy o úspěšných ofenzivách „Ukr-nacistů“ v Chersonské oblasti jsou pusté lži.

Reklama

Výběr článků

Načítám