Hlavní obsah

Ukrajinský prezident připustil možnost války s Ruskem

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připouští možnost úplné války s Ruskem, byť by to podle něj byla „největší chyba“. Podle agentury TASS to v pátek řekl při diskusi na fóru YES Brainstorming. Mluvčí Kremlu takové vyjádření považuje za politováníhodné.

Foto: koláž s ČTK/AP a Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Na otázku moderátora týkající se možnosti vypuknutí naprosté války s Ruskem Zelenskyj podle agentury Reuters odpověděl: „Ano, může se to stát. Byla by to ta nejhorší věc, která by se mohla stát. Naneštěstí k tomu ale dojít může,“ řekl.

Hned však také dal najevo, že by to považoval za chybnou variantu vývoje. „Potom už nikdy nebude existovat sousedství Ruska, Ukrajiny a Běloruska,“ dodal podle ruské tiskové agentury TASS.

Už druhý Čech dostal 20 let vězení za to, že bojoval na Ukrajině

Krimi

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v reakci označil úvahy o možnosti války mezi Ruskem a Ukrajinou za apokalyptické a Kreml by se jimi nechtěl zabývat. „Nechtěli bychom se oddávat žádným apokalyptickým očekáváním,“ citoval mluvčího TASS.

Z Ukrajinců a Rusů jsou nepřátelé

Podle ukrajinského prezidenta se Ukrajinci a Rusové stali nepřáteli, vznikla mezi nimi velká propast. Zelenskyj podle svých slov neví, jak překonat tuto situaci, ale doufá, že časem se vztahy přece jen zlepší.

Nicméně naději, že „zvítězí dobro“, spojil s tím, že „vše se vrátí zpět: území, lidé a pravděpodobně i vztahy“.

Vztahy obou zemí klesly postupně na bod mrazu po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče na jaře 2014.

Ukrajina slaví nezávislost. Netradičně okázale

Evropa

Rusko reagovalo okupací a anexí Krymského poloostrova, kterou Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství neuznává.

Moskva také podpořila proruské separatisty na východě Ukrajiny, kde si boje dosud vyžádaly na 13 tisíc mrtvých. Rusko tvrdí, že separatisty nevyzbrojuje, přestože četné důkazy svědčí o opaku.

Do NATO chceme, potřebuje nás

Zelenskyj v pátek rovněž řekl, že by se chtěl sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání by však podle něj muselo být „věcné, nikoli jen deklarativní“.

Ukrajinský prezident také dal najevo přesvědčení, že pokud jde o úroveň její armády a úroveň jejích specialistů, je Ukrajina připravená stát se členem Severoatlantické aliance, a že NATO Ukrajinu potřebuje.

„Neprosíme. Říkáme, že se nám zdá, že nás NATO potřebuje, zdá se nám, že bez Ukrajiny nebude silná Evropská unie,“ prohlásil Zelenskyj.

Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, Kyjev je ale nepřítel, prohlásil Putin

Evropa

Připustil přitom, že při nedávné návštěvě ve Washingtonu nedostal přímou odpověď ohledně stanoviska Spojených států ke vstupu Ukrajiny do NATO.

Nicméně je přesvědčený, že se Kyjev může na Američany spolehnout. „Můžeme se na USA spolehnout, protože naše vztahy jsou na jiné úrovni,“ řekl Zelenskyj.

Vazby na Moskvu trvají, ty na Západ rostou pomalu 

Ačkoli Kyjev obviňuje Moskvu z rozpoutání války na východě Ukrajiny, Rusko je nadále největším ekonomickým partnerem Ukrajiny, i když vliv na Ukrajině postupně ztrácí.

Naplňování prozápadních ambicí Ukrajiny však vázne a Kyjev se rozčarováním netají.

„Ukrajina má status téměř člena Evropské unie a téměř člena NATO… Naše země už žije podle evropských standardů a vojenská velitelství odpovídají požadavkům NATO. Je zklamáním, že Ukrajinu přesto do NATO nezvou,“ postěžoval si Zelenskyj v dřívějším rozhovoru zahraničním médiím.

Reklama

Výběr článků

Načítám