Hlavní obsah

Ukrajina slaví nezávislost. Netradičně okázale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenskou přehlídkou na souši i na moři vyvrcholí letošní pompézní oslavy 30. výročí nezávislosti Ukrajiny. Ačkoli po svém nástupu do funkce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdil, že nebude pořádat akce, ve kterých si libovali jeho předchůdci, k úternímu jubileu nakonec nachystal třídenní show s koncerty i zbraněmi.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojenští veteráni u obří vlajky v Kyjevě

Článek

„Je to velký a velmi důležitý den. Není to jen velká přehlídka, velký koncert a velký ohňostroj. Je to příležitost pochopit, co jsme se za léta nezávislosti naučili a co se musíme naučit, abychom o ni nikdy nepřišli,“ vysvětloval své rozhodnutí, když oznámil, že vojáci i technika se představí „na Dněpru, v Oděse i v Kyjevě na Majdanu“.

Pochodovat má na pět tisíc vojáků a předvede se stovka letadel a na 400 kusů zbraní. Zapojí se také námořnictvo s vojenskou technikou na lodích. Náklady ministerstvo financí odhadlo na 5,5 miliardy hřiven (asi 4,5 miliardy korun). Podle občanské organizace Dozorro jde o vůbec nejdražší oslavy dne nezávislosti Ukrajiny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinské vlaječky před ruskou ambasádou v Kyjevě

Obří symboly

Přípravu okořenil skandál spojený s tradiční rvačkou v centru metropole. Radikálové z nacionalistické organizace Národní družiny zdemolovali artefakty výstavy, která měla připomenout třicetiletý vývoj Ukrajiny. Pobouřily je předměty ze sovětských časů jako uliční automat na výrobu minerálky či dobová ukázka zařízení bytu instalovaná v Aleji hrdinů, kde před více než sedmi lety umírali účastníci protestů proti tehdejšímu režimu.

Jedním z hlavních symbolů oslav se staly obří národní vlajky instalované po celé Ukrajině. S iniciativou přišel prezident a vláda na projekt vyčlenila 170 milionů hřiven (asi 140 mil. korun). Nejdražší vlajka byla instalována v Charkově a přišla i se 70metrovým stožárem na 24,5 milionu hřiven (přes 20 mil. korun).

Zdaleka ne všichni prezidentovo nadšení pro oslavy sdílejí. Kritici mu vytýkají příliš vysoké náklady i způsob, kterým vede zemi. Ještě loni ujišťoval, že „velkou přehlídku“ uspořádá teprve poté, „až se vrátí všichni naši lidé a všechna naše území a v naší zemi zavládne mír“. Názor změnil, i když zprávy o obětech na Donbasu neustávají.

Kyjev cvičí obranu. Obyvatele ale uklidňuje

Evropa

„Pompézní přehlídka má jediný cíl. Odvrátit pozornost veřejnosti od toho, do jakého stavu dostal ozbrojené síly i zemi za dobu svého prezidenství... Žijeme už dva roky v režimu show. Ta současná se možná podaří, ale problémy nevyřeší,“ řekl televizi Espreso Valerij Prozapas, opoziční politik, který v minulosti bojoval na straně vládních sil na Donbasu.

Obchod s Ruskem je dál nejsilnější

Od Ruska Kyjev dostal těsně před oslavami nové sankce pro více než sedm desítek lidí, mezi nimiž jsou i ministr zahraničí Dmytro Kuleba či Oleksij Danilov, šéf bezpečnostní rady. Ruské úřady jim zablokovaly finanční operace. Oba úředníci to uvítali jako „nejvyšší ocenění“. „Je to další motivace, abych bránil Ukrajinu před ruským světem,“ reagoval Danilov.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zkouška k oslavám Dne nezávislosti v Kyjevě

Ačkoli Kyjev obviňuje Moskvu z rozpoutání války na východě Ukrajiny, Rusko je nadále největším ekonomickým partnerem Ukrajiny, i když vliv na Ukrajině postupně ztrácí. Úřady v poslední době výrazně utlumily proruská média, která zpochybňovala praktiky současného režimu a aktivisty i politiky orientované na Moskvu vyšetřují pro vlastizradu.

Přestěhujte se do Ruska, vyzval Zelenskyj proruské obyvatele Donbasu

Zahraniční

Naplňování prozápadních ambicí Ukrajiny však vázne a Kyjev se rozčarováním netají. „Ukrajina má status téměř člena Evropské unie a téměř člena NATO… Naše země už žije podle evropských standardů a vojenská velitelství odpovídají požadavkům NATO. Je zklamáním, že Ukrajinu přesto do NATO nezvou,“ postěžoval si Zelenskyj v rozhovoru zahraničním médiím.

„Vytváří to vakuum, které Rusko s potěšením vyplní,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám