Hlavní obsah

Ukrajinci zničili ruské vrtulníky v Chersonu. Pochlubili se i rozmetaným tankem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Při ukrajinském útoku na letiště v Chersonu, které okupuje ruská armáda, bylo zničeno několik ruských vrtulníků. Potvrdily to satelitní záběry. Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo také záběry ze zničení ruského tanku, podrobnosti k nim ale neuvedlo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský transportní vrtulník Mi-8 při výsadkové operaci na Ukrajině na záběru ruského ministerstva obrany.

Článek

Následky útoku na chersonské letiště odhalily družicové záběry společnosti Planet Labs.

Pořízeny byly v úterý v 13:35, tedy jen pár hodin poté, co mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov oznámil, že Rusko ovládá celou Chersonskou oblast, což opatrně připustil i ukrajinský generální štáb.

Ukrajina přiznala ztrátu Chersonské oblasti. V Kyjevě po palbě začal hořet věžák

Evropa

Na záběrech ze základny, kterou využívají ruské vrtulníky, je vidět několik požárů. Hoří nejméně tři vrtulníky, další ale mohou hořet pod clonou černého dýmu. Zřejmě šlo o některé z vrtulníků firmy Mil - buď transportní Mi-8 nebo bitevní Mi-24/35, protože mají pětilisté rotory.

Protože je jeden požár silnější, zřejmě byla zasažena i infrastruktura báze, pravděpodobně zásobník paliva.

Geolokaci snímků potvrdila analýza stanice CNN.

Jakým způsobem byly vrtulníky zničeny, jasné není, mohlo by jít o útok dronů. Pokud by šlo o výsledek ostřelování, ukazovalo by to, že Rusové nemají oblast pod kontrolou. Nedávno na letišti přibyly krátery.

Požár zachycuje i video pořízené ze země.

Na satelitních záběrech jsou dál od zaparkovaných vrtulníků vidět i odstavená letadla, zřejmě transportní ukrajinské antonovy.

Na stojánkách jsou i další poškozené vrtulníky, které však nehoří. Ty byly zřejmě zasaženy při předchozím ukrajinském útoku na letiště Čornobajvka podniknutém 7. března. Podniknout ho měly speciální jednotky. Ukrajinské ministerstvo obrany tehdy na Facebooku uvedlo, že bylo zničeno třicet vrtulníků. Rusko ani v jednom případě útoky nekomentovalo.

Ukrajinské ministerstvo obrany v úterý také zveřejnilo záběr z dronu, na kterém je vidět ruský tank který exploduje - buď po najetí na protitankovou minu, nebo po zásahu raketou, i když je pravděpodobnější mina. Video je doplněno slovy Hra skončila, ruští vetřelci a Sláva Ukrajině, zvítězíme.

Místo útoku zveřejněno nebylo, stejně jako datum. Zřejmě jde o některou oblast na severu, protože krajina je pokrytá sněhem. Mělo jít o tank 25. samostatné výsadkové sičeslavské brigády.

Reklama

Výběr článků

Načítám