Hlavní obsah

Ukrajinci zlikvidovali brigádu, kterou viní z masakrů v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské ozbrojené síly zlikvidovaly příslušníky ruské 64. motostřelecké brigády, kterou Kyjev viní ze spáchání válečných zločinů a masového zabíjení civilistů ve městě Buča. Informaci na Telegramu potvrdilo ukrajinské oddělení strategické komunikace ozbrojených sil.

Foto: Reuters

Masový hrob v Buči

Článek

„Rusko zveřejnilo fotografie padlých okupantů z 64. samostatné motostřelecké brigády v Chabarovsku. Právě tato brigáda se podílela na mučení Ukrajinců v Buči v Kyjevské oblasti,“ stojí ve zprávě.

Společně s textem byl zveřejněn také snímek, na kterém jsou vidět fotografie ruských vojáků na nástěnce a nad nimi krátký text „budeme hodni památky padlých“.

V řadě jako na porážku. Nové důkazy o zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

Příslušníky 64. motostřelecké brigády v polovině dubna vyznamenal ruský prezident Putin čestným titulem za „hrdinství a statečnost, houževnatost a odvahu“.

V ručně podepsaném dekretu mimo jiné pochválil členy brigády za „obratné a rozhodné činy“, které slouží jako vzor „plnění vojenské povinnosti a statečnosti“.

Buča je město v Kyjevské oblasti, které leží na stejnojmenném potoce zhruba 25 kilometrů na západ od Kyjeva, ale bývá počítáno do kyjevské aglomerace. Během okupace ho obsadili Rusové. Po jejich odchodu koncem března svět šokovaly zprávy o stovkách mrtvých civilistů, jejichž těla byla v masových hrobech nebo na ulicích. Někteří měli svázané ruce. Další svědectví mluví o znásilňování a mučení. Rusko odpovědnost odmítlo. Podobný obrázek jako v Buči po sobě Rusové zanechali například také v Boroďance či Bohdanivce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám