Hlavní obsah

Ukrajinci účtují s komunismem, denně zmizí až pět Leninů

Právo, Jan Martinek

Ještě nedávno zdobily ukrajinské ulice a náměstí tisíce soch vůdce Velké říjnové socialistické revoluce Vladimíra Iljiče Lenina. Nyní jedna po druhé mizí. Ukrajina se totiž začíná komunismu zbavovat.

BEZ KOMENTÁŘE: V Kramatorsku strhli sochu Lenina. Záběry z dubna 2015

 
Článek

V květnu přijala čtyři „dekomunizační“ zákony, které v těchto dnech začínají platit. A jeden z nich zakazuje propagaci komunismu, který staví na úroveň nacismu. V Praze to včera novinářům řekl Igor Kulik, šéf ukrajinského archívu, který spravuje písemnosti bývalé sovětské rozvědky a kontrarozvědky. Kulik přijal pozvání Ústavu pro studium totalitních režimů.

Otevřené archívy

„V době přijetí zákona bylo na Ukrajině kolem tisícovky soch V. I. Lenina. Nyní se každý den jeden až pět Leninů likviduje,“ řekl Kulik. Zákony o odsouzení sovětského a nacistického režimu prý na Ukrajině budí značnou kontroverzi.

Kulik také uvedl, že archívy písemností ukrajinských rozvědek jsou nyní přístupné veřejnosti.

Nejznámější jsou noviny Komsomolská pravda mají čas do konce roku, aby se přejmenovaly
Igor Kulik, šéf ukrajinského archívu

Na své by si v nich mohli přijít i Češi: v archívech jsou například dopisy sovětských vojáků, kteří v srpnu 1968 okupovali Prahu, jiné písemnosti se týkají represí, které v době Velkého teroru podstoupili Češi na území Ukrajiny: a to jak etničtí Češi, žijící na Ukrajině od 19. století, tak občané ČSSR. Takových Čechů je až 25 tisíc.

„Tyto zákony jsou jedinečné. Dělají rovnítko mezi sovětským a nacistickým režimem na Ukrajině, což je precedent,“ řekl Kulik. Zákon vymezuje, že komunistická ideologie má právo na existenci, ale komunistický režim je nepřípustný.

„Dá se diskutovat o komunistické ideologii, dá se zkoumat historie komunismu, a pro výzkumné či didaktické potřeby lze používat komunistickou symboliku. Propagace režimu je však zakázána,“ řekl šéf archívu.

Odpůrci na východě

Sovětské symboly mají podle zákona zmizet z veřejného prostoru, což se týká i politických stran. V zemi například existuje Komunistická strana Ukrajiny, která byla zakázána už začátkem 90. let, později ale soud rozhodl v její prospěch.

„Nyní byla na základě tohoto zákona znovu zakázána. Její okresní pobočky se ale přejmenovaly,“ podotkl Kulik.

Poukázal i na další příklady. „Jedno z největších nákupních center v Kyjevě se dřív jmenovalo Bolševik, už několik dnů se jmenuje Kosmopolita,“ řekl. „Nejznámější jsou noviny Komsomolská pravda, které mají čas do konce roku, aby se přejmenovaly,“ poznamenal šéf archívu.

Zákony mají podle něj své odpůrce především ve východní části Ukrajiny. „Čím dále na východ, tím více památníků a reliktů sovětského režimu,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám