Hlavní obsah

Ukrajinci přiznali ústup v Severodoněcku, Rusové odřízli obránce od munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington
Aktualizováno

Rusové za dělostřelecké podpory zaútočili v Severodoněcku a vytlačili ukrajinské jednotky z centra města, uvedl ukrajinský generální štáb v pondělní zprávě. Rusové tvrdili, že centrum ovládli už minulý týden. Zničili také dva mosty. Ruští vojáci ostřelovali Lysyčansk, který leží na druhém břehu řeky Severní Doněc, a nedalekou Tyšlovku.

Foto: Reuters

Následky ostřelování Severodoněcku

Článek

Ruské útoky v Severodoněcku potvrzuje i americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinský vojenský správce oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ruské jednotky zničily dva mosty spojující Severodoněck s Lysyčanskem a třetí ostřelují.

Přerušily tak dodávky munice a zbraní obráncům Severodoněcku, kteří se drží v areálu chemického závodu Azot, z Bachmutu přes Lysyčansk.

V Severodoněcku zuří boje, Ukrajina ale stále kontroluje chemickou továrnu

Válka na Ukrajině

Zničením mostů si ale Rusové zároveň zkomplikovali případný postup na Lysyčansk přes řeku. Zřejmě spoléhají, že město dobudou bez nutnosti přejít řeku výpadem od Popasné, uvedl ISW. U Toškivky se jim ale opět nepodařilo prorazit.

Rusové se také pokusili zaútočit na Slovjansk, ale u vesnic Dolyna a Bohorodyčne neuspěli, i když nahradili více než sto kusů poškozené obrněné techniky a aut.

Podle ISW ale měli úspěch ve výpadu od Izjumu směrem na Slovjansk a získali území jihovýchodně od Izjumu. Institut upozornil, že doněčtí separatisté v neděli oznámili dobytí Bohorodyčného, který leží asi 20 km od Slovjansku.

Útok ruských jednotek na Bachmut mezi Viktorivkou, Vrubivkou a Kamyševachou se podařilo ukrajinský silám odrazit, uvedl ukrajinský generální štáb. Odraženy byly i nástupy vedené u Dolomitného. Rusové útočili také u města Zolote a opevnili se v nedávno získaných pozicích mezi Rotou a Myronivkou.

V Charkovské oblasti Rusové podnikli protiútok mezi vesnicemi Ternov a Izbycke, který přinesl částečný úspěch. Hlavně však okupanti dál brání své pozice, aby mohli zásobovat své jednotky u Izjumu. Ke Kremenné přesunuli asi 80 kusů vojenské techniky včetně obrněnců a dělostřeleckých systémů

U Doněcku a v Záporoží dále vedou dělostřeleckou palbu na ukrajinské pozice, aby obráncům zabránili přesunout se na jiná místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám